Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Sarımsak sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Ancak yenildikten sonrasındaki koku için pek güzel şeyler söyleyemeyiz.  Dişlerinizi fırçalasanız, ağzınızı gargara suyuyla yıkasanız ve hatta daha farklı yöntemler kullansanız dahi sarımsaktan kaynaklı nefesinizin kötü kokması yine de tamamen yok olmaz. O halde sarımsağın bu kadar etkili bir koku bırakmasının sebebi nedir?

Sarımsak tüketimiyle beraber bazı sülfürik bileşikler metabolizmaya katılarak kan dolaşımına sokulmuş olur. Kötü kokunun birincil sorumlusu; sindirim sistemiyle birlikte kana geçen alil metil sülfürdür.  Kana karışmasıyla birlikte alil metil sülfür; aynı zamanda  ciğerleri dolduran havaya da karışması gibi bir dizi çeşitli vücut salgıları neticesinde dış ortama geçişi gerçekleşir. Dolayısıyla nefes alış durumunda ciğerlere giden hava alil metil sülfür ile dolar  ve kötü kokunun -ağzınızı temizlemiş olsanız dahi- ortama saçılmasına sebep olur.

Bununla birlikte alil metil sülfür bileşiği aynı zamanda derinizdeki gözeneklerden de dışarıya doğru saçılır, bunun sonucunda da bütün vücudunuz kokuyla kaplanabilir. Yani vücudunuz dışarıya doğru salgı attıkça, adeta kötü kokan bir parfüm kullanmış gibi dolaşırsınız.

Bu durum, vücudunuz kötü kokan bu sülfürik bileşikten tamamıyla kurtulana kadar devam eder. Etkisi birkaç saatten bir kaç güne kadar devam edebilir.

 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir