Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Iowa State University’den araştırmacıların öncülüğünde yapılan ve yıllar süren bir çalışmanın bulgularına göre, rüzgar türbinlerinin ekinlere faydası olabilir.

Rüzgar türbinleri, gürültü kirliliğine neden olması ve özellikle kuşların göç yollarına kurulduğunda yaban hayatını tehdit etmesiyle eleştiriliyor. Rüzgar enerjisinden elektrik elde etmek amacıyla kurulan ve karbon salınımı ‘sıfır’ olan bu sistemler, kuruldukları çevrelerde bazı değişkenleri etkiliyor. Yapılan yeni bir çalışmanın bulgularına göre de, rüzgar türbinlerinin oluşturduğu hava türbülansı sıcaklık ve karbon dioksit konsantrasyonları gibi etmenleri değiştirerek bitkilerin gelişimini olumlu yönde etkiliyor olabilir.

Bilim insanları yaptıkları çalışma kapsamında 200 rüzgar türbininin olduğu bir bölgeye araştırma kuleleri kurdular. Bu kuleler yardımıyla 2010-2013 yılları arasındaki rüzgar hızları ve yönleri, sıcaklık, nem, türbülans, gaz içeriği ve yağış miktarı verileri toplandı. Bu projenin amacı, rüzgar hareketleri türbülansın nasıl oluştuğunu ve türbinlerin yer seviyesinde ekinlerin büyüdüğü koşulları nasıl etkilediğini belirlemekti.

Araştırmanın bulgularına göre, rüzgar türbinleri, büyüme koşullarını etkileyen birçok önemli değişkeni farklılaştırıyor. Bu değişikliklerin ekinlerin büyüme performanslarına olan etkisinin belirlemesi oldukça zor fakat araştırmacılara göre, rüzgar türbinleri mısır ve soya fasulyesi için büyüme koşullarını daha tercih edilir hale getiriyor. Yani mısır ve soya fasulyesinin büyümesine, rüzgar türbinleri olumlu etki ediyor olabilir.

Bu durumun sebebi, türbülans sayesinde değişik rakımlardaki havanın karıştırılıyor olması. Türbülans sayesinde, tıpkı bir fanın üflemesi gibi, gündüz saatlerinde yer seviyesinde hava soğuyor. Gece saatlerinde ise yerdeki sıcaklık daha da düşüyor dolayısıyla bu fan etkisi bu sefer yer seviyesindeki sıcaklığı artırıyor.

Çalışma kapsamında kurulan araştırma kuleleri Credit:Gene Takle


Türbülans etkisi ekinler üzerindeki çiğ oluşumunu da engelliyor ve ekinleri kuru tutuyor. Bu sayede ekinlerin zararlı küfler ve mantarlardan korunması, kimyasallara başvurulmadan, mümkün hale geliyor. Ayrıca türbülans sayesinde ekinlerin etrafındaki karbon dioksit içeriğini de zenginleştirmesi ile, ekinlerin daha verimli büyümesini de sağlıyor.

Bütün bu faktörlerin ekinlerin büyüme performansını olumlu etkileyebileceği açık gibi görünüyor. Fakat bu noktada başka problemler de var. Çünkü bitkilerin daha verimli büyümesini etkileyen, toprak koşulları ve iklim koşulları gibi, farklı birçok değişken mevcut. Dolayısıyla her ne kadar veriler bitkilerin büyüme performansını etkiliyor gibi görünse de, bu türbülans etkisinin farklılaştıracağı diğer değişkenler bitkilerin büyümesini olumsuz da etkileyebilir. Yani bu konunun detaylı anlaşılabilmesi için, yeni yapılacak çalışmalara ihtiyaç var.




Kaynak: Iowa State University, Retrieved from http://www.news.iastate.edu/news/2016/12/09/windturbulence




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.






Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir