Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Araştırmacılar bugüne kadar kurbağa gibi zıplayabilen veya su üzerinde yürüyebilen robotlar üretmeyi başarmıştı, şimdi ise hissedebilen bir robot üretildi. Ancak zannettiğimiz gibi üzülen veya ağlayabilen bir robottan ziyade, bilim insanları robotik bir 'bıyık' (whisker) geliştirerek hava değişimini detekt edebilen, tomografi ile hislerini iki boyutlu görsellere dönüştürebilen bir robot üretti.



Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, araştırma ekibi yatay olarak sabitlenmiş bir marangoz düzecinin üzerine 5 adet bıyık tutturdu. Bıyıklar, süperelastik nikel titanyum kabloların plastik pipetlerle kaplanması ile üretilmişti. Buradaki amaç ise, bıyıkların hava akımına daha fazla maruz kalması ve etkinin artırılmasıydı.

Bir sonraki aşamada ise, düzeneğin üzerine hava akımı uygulandı ve her bıyığın kendi alanından ne kadar hareket ettiği ölçüldü. Bu mikronal hareketler ile üretilen elektrik sinyaller ise, makinenin hava akışını resmetmesini sağlıyor.

Araştırmacılara göre, Bioinspiration & Biomimetics'de yayımlanan bu teknoloji hava veya deniz altı araçlarında navigasyonu geliştirmek de kullanılabilir hatta yine bu teknoloji ile bugünkü robotik sistemlerin algı aralıkları artırılabilir.

 




Referans : Çağdaş Tuna et al 2015 Bioinspir. Biomim. 10 046018, doi:10.1088/1748-3190/10/4/046018




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir