Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Pullu karıncayiyen adıyla da bilinen pangolin, Pholidota takımından, Latince adı Manidae olan bir hayvan familyasıdır. Pangolin ailesi, pulları olan tek memeli hayvan familyasıdır ve 3 cins altında gruplandırılan toplam 8 türü kapsar: Manis crassicaudata, Manis pentadactyla, Manis javanica, Manis culionensis, Phataginus tricuspis, Phataginus tetradactyla, Smutsia gigantea, Smutsia temminckii. Manis cinsi pangolinler Asya'da, diğer iki cinstekiler ise Afrika'da yaşar. Asya pangolinlerinin pullarının arasında kıllar bulunurken, Afrika pangolinlerinde bulunmaz.

Pangolinlerin büyüklüğü 30 ilâ 100 cm arasında değişir. Kısa bacakları ve sivri tırnaklı pençeleri vardır. Çoğunlukla gececil olan bu hayvanlar temel olarak karınca ve termit yer; yani böcekçildir. Bir günde 200 gram kadar böcek yiyebildiklerinden, doğal ortamda termit nüfusunun kontrolünde önemli rol oynarlar. Dilleri, dev karıncayiyen ve tüp dudaklı nektar yarasası gibi aşırı ölçüde uzundur; dilin kökü hiyoid kemiğine bağlı olmayıp, sternum ile trake arasında bulunan torakstadır. İri pangolinler dillerini 40 cm kadar uzatabilir; dilin çapı ise sadece 0,5 cm civarındadır. Tükürükleri yapışkandır. Dişleri olmadığından küçük taşlar yutarak, sindirimlerine yardımcı olurlar. Midelerinin taşlık adı verilen bölümünde ayrıca keratinli sivri dikenler vardır ve onlar da sindirime yardımcı olur.

Savunma duruşunda bir pangolin;
Horniman Müzesi, Londra.
(Kaynak: Wikipedia)
Derilerini kaplayan iri pullar, hem yapısal hem de bileşimsel açıdan sürüngenlerin pullarından çok farklıdır; bu pullar keratinden oluşur yani bizim tırnaklarımızla aynı yapıdadırlar. Yeni doğan yavrularda pullar yumuşaktır ve büyüdükçe sertleşir. Korktukları zaman bir nevi cenin pozisyonunda kıvrılarak, keskin uçları dışa dönen sert pullarıyla kendilerini korurlar. Ayrıca anüslerinin yanında bulunan bezlerden, kokarcanınkine benzeyen kötü kokulu bir kimyasal salgılayabilirler.

Önceleri, pangolinlerin karıncayiyenler ve armadillolarla yakın akraba olabileceği düşünülüyordu. Ancak genetik çözümlemeler sonucunda, pangolinlerin etçillerle daha yakın akraba oldukları ortaya kondu. Şu anda Pangolinlerin soyu, insanlar yüzünden (ormanların yok edilmesi, avcılık, ticaret gibi nedenlerle) tükenmenin eşiğinde bulunuyor.

Pangolin türleri. (Kaynak: Daily Mirror)
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir