Ekip küçük bir rüzgar tüneli oluşturdular ve üç tür yapay kirpiği ( insan saçından yapılmış ) teste tabi tuttular. Her halkanın içerisinde dört milimetre (mm) derinliğe sahip küçük bir alüminyum disk bulunuyor. Araştırmacılar disklerin içerisini su doldurarak göz yuvarlağının yüzeyine benzer bir bir yapı oluşturuyorlar. Daha sonra, rüzgar tünelinde, bu göz yuvarlağına benzeyen yapılara 10 dakika boyunca hava üflüyorlar ve bir yandan da su dolu diskin ağırlığını ölçerek buharlaşmayı hesaplıyorlar. Hava geçirmez halkada en az buharlaşma meydana geliyor fakat görüşün büyük bir bölümünü de engelliyor. Göz yuvarlağına en kolay görüşü sağlaması açısından en iyi kirpikler insanda bulunuyor.
Kirpiklerin, gözü; toz, polen ve diğer partiküllerden koruyup korumadığını anlamak için yapılan bir başka testte, araştırmacılar diskleri çıkararak, alt kısma emici kağıtlar koydular. Sonrasında kağıdın etrafına yapay kirpikleri yerleştirdiler ve tekrardan rüzgar tüneline soktular. Partiküllere benzetebilmek adına araştırmacılar yoğun bir sis ayarladılar ve tünel içerisine doğru gönderdiler. Bu testlerde kağıt deneme öncesinde ve sonrasında fotoğraflandı.
Araştırma neticesindeki bulgular ise şu şekilde: kirpikler havada uçuşan tozların göz yuvarlağına ulaşmasını yüksek oranda düşürüyor ve göz sıvısının buharlaşmasını engelliyor. Hatta uzun kirpikler daha etkili çalışıyorlar. Peki bu insanların gözlerini korumak için kozmetik kirpiklere mi dönmeliler anlamına mı gelir? Makaleye göre; araştırmacılar bunun ekstra araştırma gerektiren bir alan olduğunu söylüyorlar. Öte yandan makalede; az boşluklu yapıya sahip yapay kirpik kullanımının göze ekstra bir koruma sağlayabileceği ve bununla birlikte de göz kurumasının azaltılabileceği yazılmış.
İleri Okuma İçin Kaynak: http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/12/105/20141294
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol