Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

Okyanuslu Dünyalar


Avrupa Uzay Gözlemevi'nden ve NASA'dan bilim insanları, Türkiye saati ile 21.00'da önemli bir keşfin duyurusunu yaptı: Dünya büyüklüğündeki gezegenlerden oluşan bir sistem. Dahası, araştırmacılar, gezegen yoğunlukları ölçümlerinin, içerideki altı tanesinin Dünya benzeri kayalık gezegenler olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Ve bu yalnızca bir başlangıç.

Yıldızın yaşama uygun bölgesinde üç adet gezegen bulunuyor. Yaşanabilir bölge ile de şu kastediliyor; bir yıldızı çevreleyen  ve sıvı suyun teorik olarak varolabileceği bölge. Bu da şu anlama geliyor; bu üç yabancı gezegen, yaşam ihtimalini büyük oranda arttıran tamamen okyanus suyu bulunduruyor olabilir. Diğer gezegenlerin su bulundurmasının daha az olası olduğunu söyleyen araştırmacılar, sıvı suyun bu dünyalarda da bulunmasının hâlâ ihtimal dahilinde olduğunu açıkladı.

Bu Güneş sisteminin, şimdiye kadar bulunmuş en büyük sayıdaki Dünya boyutunda gezegen sayısına ve sıvı suyunu destekleyebilen en fazla sayıda gezegene sahip olduğuna dikkat çeken araştırmacılardan Michaël Gillon, sistemin son derece heyecan verici olduğunu, çünkü yalnızca fazla sayıda gezegen bulundurmasının yanı sıra, hepsinin de Dünya büyüklüğünde olduğunu söylüyor.

Güneş sistemimizdeki kayalık gezegenlerle, yedi TRAPPIST-1 dünyasının özelliklerinin karşılaştırılması.
Görsel Telif: NASA / JPL-Caltech Güneş sistemimizdeki kayalık gezegenlerle, yedi TRAPPIST-1 dünyasının özelliklerinin karşılaştırılması.Görsel Telif: NASA / JPL-Caltech


Araştırmacılardan Amaury Triaud, bu sistemdeki yıldızın bir "ultra-cüce" ​​olduğunu ve bunun gezegenler için ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturuyor:

"TRAPPIST-1 gibi cüce yıldızlardan çıkan enerji, Güneş'imizinkinden çok daha zayıftır. Gezegenlerin, eğer yüzey suyu varsa bu da Güneş Sisteminde gördüğümüzden daha yakın yörüngede olması gerektiği anlamına geliyor. Neyse ki, bu tür kompakt yapılanmayı sadece TRAPPIST-1 etrafında görüyoruz."

TRAPPIST-1 sisteminde gezegenin yüzeyini gösteren ve yedi adet kabaca Dünya boyutunda dünyayı barındıran illüstrasyonu.
Görsel Telif: NASA / JPL-Caltech TRAPPIST-1 sisteminde gezegenin yüzeyini gösteren ve yedi adet kabaca Dünya boyutunda dünyayı barındıran illüstrasyonu.Görsel Telif: NASA / JPL-Caltech

Başka Dünyalara Ulaşmak


Sistem, yalnızca 40 ışık yılı uzağımızda bulunuyor. Kozmik ölçülerde, bu uzaklık neredeyse kapı komşusu olduğumuz anlamına geliyor. Elbette ki, bugün sahip olduğumuz teknoloji ile sisteme ulaşmamız yüz milyonlarca yıl alabilir, ancak, Dünya'nın ötesinde potansiyel yaşam arayışımıza dair konuşmaların sesinin biraz daha yükseleceğini söyleyebiliriz.

Jüpiter'in Galile'li uyduları,  Merkür, Venüs ve Dünya'ya kıyasla TRAPPIST-1 dünyalarının yörüngelerinin diyagramı. 
Görsel Telif: ESO / O. Furtak Jüpiter'in Galile'li uyduları,  Merkür, Venüs ve Dünya'ya kıyasla TRAPPIST-1 dünyalarının yörüngelerinin diyagramı. Görsel Telif: ESO / O. Furtak







Kaynak: NASA. "NASA Telescope Reveals Largest Batch of Earth-Size, Habitable-Zone Planets Around Single Star." https://www.nasa.gov/press-release/nasa-telescope-reveals-largest-batch-of-earth-size-habitable-zone-planets-around




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir