Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
University of Helsinki bünyesindeki Köpek Zihni (Canine Mind) araştırma projesi için çalışmakta olan araştırmacılar, oksitosinin; köpeklerin mutlu insan yüzlerini daha ilgi çekici bulduğunu ortaya koydu. It also made them see angry faces as less threatening. Etkilenme ve güven duygusu ile de ilişkili olan oksitosin hormonunun köpek ve insan arasındaki duygusal bağın temel sorumlusu olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılardan doktora öğrencisi Sanni Somppi'ye göre, oksitosin köpeklerin nasıl gördüğünü ve gördüklerini nasıl yorumladıklarını veya beyinlerinde nasıl tecrübe ettiklerini belirliyor.

Canine Mind projesindeki araştırma grubu bilgisayar ekranında 43 farklı kızgın ve gülen yüz görüntüsünü köpeklere göstererek davranışlarını analiz etti. Her köpek iki kere teste tabi tutularak bir kere oksitosin etkisi altında bir kere de oksitosin verilmeden görüntülere maruz bırakıldı.

Köpeklerin görüntülere nasıl baktığının yanı sıra, göz bebeği büyüklükleri de bir taraftan göz takip cihazı ile ölçüldü. Duyguların ve dikkatliliğin, köpeklerin bakışlarına ve göz bebeği büyüklüklerine etki ettiği gözlemlendi. Bu noktada bir anlamda göz takip cihazı köpeklerin gözünden beyinlerini görüntüleyen bir enstrüman gibi kullanıldı.

Köpekler tipik olarak her durumda en göze batan açıya odaklandı ve en dikkat çekici unsurlara dikkatlerini verdi. Tehditleri ve bu tip unsurları hemen tespit etmek ve tanıyabilmek hayatta kalma için oldukça büyük bir önem arz ettiği için, köpeklerin bu davranışları da deney sırasında dikaktlerini verdikleri noktalarda tekrar gözlemlenmiş oldu.

Oksitosin enjekte edilmiş köpeklerin buna karşın, mutlu yüz görselleri ile, kızgın yüzlere oranla, daha fazla ilgilendikleri ortaya çıktı.Oksitosin aynı zamanda köpeklerin duygu-durumunu da olumlu etkiledi ve bu da göz bebeği büyüklükleri analizleri ile anlaşıldı.

Gözbebeği büyüklüğü ile köpeklerin duygusal fazları arasındaki ilişkinin ilk kez incelendiği bu araştırmada daha önce yalnızca insan ve insansı maymunlar için kullanılan metodun da geniş bir geçerlilik alanı olduğu gösterildi.

Oksitosin yokluğunda köpeklerin kızgın yüzlere baktıklarında göz bebeklerinin de en büyük çapa ulaştığı görülürken, köpeklerin en büyük duygusal reaksiyonları kızgın yüzlere baktıklarında gösterdiği anlaşıldı. Oksitosinin bu anlamda, kızgın yüzlerin tehdit edici unsurlarını daha azalttığını ve gülen yüzlerin daha çekici görünmesini sağladığını ortaya çıkartıyor.

Araştırma grubu daha önceki çalışmalarında başarılı bir şekilde göz takibi ve elektroensefalogram uygulamalarını gerçekleştirmişti ve böylelikle köpek davranışlarını ve beyinlerini başarılı bir şekilde analiz etmekteydi.




Makale Referans: Sanni Somppi, Heini Törnqvist, József Topál, Aija Koskela, Laura Hänninen, Christina M. Krause, Outi Vainio. Nasal Oxytocin Treatment Biases Dogs’ Visual Attention and Emotional Response toward Positive Human Facial Expressions. Frontiers in Psychology, 2017; 8 DOI: 10.3389/fpsyg.2017.01854




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir