Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Elektronik imalatta kullanılan tekniklerden ilham alınarak üretilen yeni bir araç sayesinde üç boyutlu mikro-dokuların yaşayan bileşenlerinden büyük dokular inşa etmek mümkün hale geldi. BioP3 araştırmacıları bir gün bütün bir organı inşa edecek teknolojide büyük bir aşama kaydetti. Projeye National Science Foundation’dan gelen bağış sayesinde de otomasyon dahil birçok büyük gelişmenin yolu açılmış oldu.
Bu yeni araç bir gün insan vücudundaki organları elektronik aletler gibi tamir edilebilir bi hale getirebilir, tıpkı bir parçasını çıkartıp yenisini takmak gibi.
Bu durumdaki yerine takılan parçalar tabii ki kapasitörler ve rezistörler değil fakat kana gerekli besini taşıyıp vücudu çöplerden arındırabilen milyonlarca yaşayan hücreyi içerisinde barındıran üç boyutlu mikro dokular.
Tıp dünyasında devrim yaratacak bu yeni cihazın adı ise BioP3. Makalesi Tissue Engineering Part C. dergisinde yayınlanan BioP3 araştırma grubunun başında ise Brown Üniversitesinden biomühendis Jeffrey Morgan ve Rhole Island Hastanesinden cerrah Dr. Andrew Blakely bulunuyor.
3 boyutlu yazıcı teknolojisini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yeni sistem de aslında tıpkı bir 3 boyutlu yazıcı gibi çalışıyor fakat bu bir 3 boyutlu bio-yazıcı. 3 boyutlu yazıcılarla tasarlanan birçok şekli hammadde kulanarak üretmek mümkün devrim yaratacak teknoloji 3 boyutlu bio-yazıcı da hammadde olarak yaşayan hücreleri kullanıyor. Bu sistem sayesinde yaşayan mikro dokular birleştirilerek üretilen daha büyük dokular da canlı birer yedek parça gibi kullanılabilir duruma getirilmeye çalışılıyor.
Morgan’ın araştırmaları çoğunlukla değişik şekillerde münferit micro-dokular üretmek üzerine yoğunlaşmış durumda. Morgan araştırmalarında değişik mikro-kalıplama yöntemi kullanıyor ve direkt olarak hücreleri kompleks şekil formlarına sokabiliyor.
Fakat makalede anlatılan bu yeni cihazın yaşayan bileşenleri kombine ederek daha büyük dokular üretebileceği savunuluyor.
player.vimeo.com/video/114170299
Referans:
Dr. Andrew M. Blakely, Miss Kali L. Manning, Dr. Anubhav Tripathi, and Dr. Jeffrey R. Morgan. Tissue Engineering Part C: Methods. -Not available-, ahead of print. doi:10.1089/ten.TEC.2014.0439.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
27 Şubat 2019
Genç Kemik İliği, Yaşlı Fare Beynini Gençleştirdi
15 Ekim 2017
Gerçek Bir İnsan Beynini Yakından İncelemek
26 Mart 2017
Ispanak Yaprağında İnsan Kalbi Dokusu Yetiştirildi
28 Ekim 2014
Fare Vücudunda Büyüyen İnsan Bağırsağı Parçaları
27 Ekim 2014
Kalp Nakli Ameliyatı (video)
01 Mayıs 2017
Yapay Pankreas Tip 1 Diyabet Hastalarına Çare Olabilir
07 Aralık 2019
Çin'de Maymun Hücrelerine Sahip Domuzlar Üretildi
25 Mayıs 2016
Kafa Nakli Mümkün Mü?
16 Şubat 2016
3D Yazıcı ile Vücut Parçaları Üretilebilecek