Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bilim tarihinde ilk kez, deniz kuşlarının suyun altında duyabildikleri araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı. İlk anda, evrimsel gelişim süreçlerinde karadan tekrar suya dönen bir takım omurgalıların evrimini akla getirse ve hatta bir anlamda delil niteliği taşısa da, tek başına bu verilerin suya dönüşün gerçekleştiğini veya gerçekleştiği gerçek zamanı belli etmediği düşünülüyor.

Foklar, balinalar ve diğer deniz canlıları suyun altında duyma yeteneklerine sahipler. Ancak bugüne kadar bu yeteneğe sahip bir kuş olduğu bilinmiyordu. Danimarka, University of Southern Denmark'dan (SDU) araştırmacılar karabatakların da suyun altında duyabildikleri tespit edilirken ve ilk kez bu yeteneğe sahip olduğu keşfedilen kuş da karabatak oldu.

Biyologlara göre, bulgu beklentilerimizle örtüşüyor. Çünkü, karabataklar gerçekte kuştur ancak yemeklerin büyük bir çoğunluğunu da suyun altında bulmakta veya elde etmektedir. Bu anlamda, suyun altında yer ve yön tespitine ek olarak başka yeteneklere de ihtiyaç duyan karabataklar, suyun altında farklı dalga boylarındaki ses dalgalarını algılama ve birbirinden ayırd etme yeteneğine sahip görünüyor.

Yaklaşık her on kuş türünden birisi suyun altında avlanmakta veya avlanmak zorunda kalmaktadır. Öyle görünüyor ki, bu da onların suyun altında duymalarını sağlayacak adaptasyonu ve fizyomorfolojik değişimleri geçirmelerine sebep oldu.

Balıkların Sesi

Araştırmacılardan Kirstin Anderson Hansen, Alyssa Maxwell, Ursula Siebert, Ole Næsbye Larsen ve Magnus Wahlberg aynı üniversitenin Biyoloji Bölümü'ne ait araştırma merkezinde yaşayan bir karabatak olan Loke'un duyma yeteneklerini teste tabi tuttu.

Kirstin Hansen'e göre, suyun altında duymak karabataklar için son derece efektif ve yararlı bir yöntem olmalı. Su çok temiz ve berrak olmasa da su altında yem bulabilmek veya çok karanlık Arktik bölgelerde suyun altında balıkların yerini tespit edebilmek karabataklara önemli bir yaşamsal avantaj sağlıyor.

Yapılan deneylere göre, Loke'un duyma yeteneği balina ve foklarla eş değer düzeyde ve kalitede görünüyor.

İnsanların Sesi

Nümerik ve kontrol aşamalı deneylerin sonuçlarına göre 1 ve 4 kHz (kilohertz) arasındaki sesleri duyabilen karabatak, bu frekansta ses çıkaran iskorpit ve ringa balığı gibi balıkların ürettiği seslerden kolaylıkla bu balıkları kendisine yem yapabiliyor.

1 -- 4 kHz yalnızca bahsi geçen balıkların çıkardığı seslerin frekans aralığı değil. Aynı zamanda çok çeşitli insan etkisi ile oluşan sesleri de bu frekans aralığında bulunuyor.

Elbette bu da karabataklar gibi suyun altında duyarak avlanan canlılar için bir dikkat dağıtıcı unsur oluyor ve de birbirleri ile haberleşmekte de oldukça zorlanıyorlar.

 

Araştırmacılar şimdi de daha fazla kuşta bu deneyleri yürüterek hem bir evrimsel trend hem de evrimsel gelişim süreçlerinde karada ve suda yaşama adaptasyonu sağlayan genetik ve morfolojik değişimler tespit edebilmeyi planlıyor.






Makale Referans: Kirstin Anderson Hansen, Alyssa Maxwell, Ursula Siebert, Ole Næsbye Larsen, Magnus Wahlberg. Great cormorants (Phalacrocorax carbo) can detect auditory cues while diving. The Science of Nature, 2017; 104 (5-6) DOI: 10.1007/s00114-017-1467-3



Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir