Yapılan yeni bir çalışma, yağ tabakası ile sarılı olan kanser ilaçlarının, yağ tabakası içermeyen diğer kanser ilaçlarına kıyasla kalbe daha az zarar verdiğini ortaya çıkarırken, antrasiklin olarak adlandırılan bu kanser ilaçlarının her iki türünün de kalbe zarar verdiğini gösterdi. Bu çalışmaya göre, antrasiklin tedavisi gören hastaların kalp rahatsızlığı geçirme riski bu ilaçları almayanlara oranla 15 kat, bu sebeple ölüm riski ise 8 kat fazla.
Avrupa ve Kanada'da hekimler hastalarını bir antrasiklin türevi olan, doksorubisinin yağ tabakası ile kaplı formu ile tedavi ediyorlar. Doksorubisinin bu formunun - Miyoset- araştırmaları ise Amerika'da hala devam etmekte.
Yağ tabakası ile kaplı Miyoset'in yağla kaplı olmayan standard doksorubisine oranla kalbe daha az zarar verip vermediğini belirlemek amacıyla domuzlar üzerinde yapılan bir çalışmada, hayvanlara iki tip kanser ilacının bir türünden 3 ayrı doz uygulandı. 3 ay sonra kalp MR (Manyetik Rezonans) görüntülemesi yapıldı ve aynı zamanda kalp hastalıklarının kandaki belirtileri olan belirli enzimlerin miktarı ölçüldü.
Sonuçlar, Miyoset verilen domuzların kalplerindeki kan pompalayan iki odacığın, yağ tabakası içermeyen standard doksorubisin alanlara kıyasla daha az zarar gördüğü gözlemlendi. Ancak maalesef ki her iki denek grubunda da kalp dokusunun katılaşarak düzgün bir şekilde kasılamadığı rahatsızlık olan miyokardial fibrozis durumu görüldü.
Bununla birlikte, kalp hastalıklarının kandaki belirtileri olan belirli enzimlerin konsantrasyonu deneye katılan tüm domuzlarda yüksekti, bu da yağ tabakası içersin ya da içermesin tüm kanser ilaçlarının kalbe zarar verdiği tezini bir kez daha kanıtlar nitelikteydi.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

19 Mart 2015
Yeniden ortaya çıkan H1N1 Virüsü (Domuz Gribi)
04 Aralık 2014
İşini Kaybetme Korkusu Astım Sebebi mi Oluyor?

07 Mayıs 2016
Zika’nın 70 Yıllık Öyküsü – Yaşlandıkça Aksileşen Virus

01 Eylül 2016
Enfeksiyon Kurallarını Yerle Bir Eden Yeni Virüs
13 Aralık 2014
Diyabette Hipoglisemi ve Kardiyovaskuler Hastalıklar