Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Yeryüzü, farklı deri renkleri ve tonlarına sahip milyarlarca insana ev sahipliği yapıyor. Dahası aynı iklimlerde yaşamasına rağmen oldukça farklı deri renklerine sahip insanlar görebiliyoruz. Peki bu deri renkleri nasıl evrimleşti? Neden bazı deri renkleri diğerlerine göre daha baskın haldedir?

Renginiz ne olursa olsun, bu farklılık Asya ve Afrika'da yaşamış atalarımıza işaret ediyor. Göç, doğal seçilim vb çevresel etkenler dolayısıyla, bu deri renkleri değişti ve zamanla bugün gördüğümüz hale adapte oldular.
Neden farklı bireylerde farklı deri renkleri görülüyor sorusunun cevabı ise DNA'nızda yatıyor. Bilim insanları, mitokondriyal DNA (mtDNA) izlerini takip ederek, ilkel atalarımızın Afrika'dan diğer iklimlere ne zaman göç etmeye başladıklarını ortaya çıkarabiliyorlar. Çünkü mitokondriyal DNA, anneden yavruya geçer. Daha fazla dişi yavru demek, daha fazla belirli mitokondriyal DNA hatlarının  gözükeceği anlamına gelir. Afrika'dan bu DNA'nın çok eski tiplerini izleyerek, paleontologlar insansı ataların farklı türlerinin ne zaman evrimleştiğini ve ne zaman diğer bölgelere göç ettiğini görebiliyorlar.

Yeryüzündeki deri pigmenti dağılımı - bkz. Encylopedia Brittanica Yeryüzündeki deri pigmenti dağılımı - bkz. Encylopedia Brittanica Yeryüzündeki deri pigmenti dağılımı - bkz. Encylopedia Brittanica


Göçlerin başlamasıyla, Neandertaller gibi insansı atalar diğer bölgelere, iklimlere ve bazen daha soğuk iklimlere adapte oldular. Dünyanın eğikliği, yeryüzüne ne kadar Güneş ışınının düşeceğini, dolayısıyla da sıcaklığı ve yere çarpan ultraviyole ışınları belirler. Morötesi (UV) ışınlar, mutajen (mutasyona yol açabilen kimyasal ya da fiziksel etken) olarak bilinirler ve türün DNA'sını zamanla değiştirebilirler.



Bildiğiniz gibi ekvatora yakın bölgeler, Güneş'ten gelen ultraviyole ışınları tüm yıl boyunca doğrudan alırlar. Bu durum UV ışınları engelleyen koyu renk pigmenti olan melanin üretmesi noktasında DNA'mızı uyarır. Böylece de, ekvatora yakın bölgelerde yaşayan sağlıklı bireyler tamamen koyu renk deriye sahipken, daha büyük enlemlerde yaşayan bireyler yalnızca ultraviyole ışınların daha doğrudan geldiği yaz aylarında kaydadeğer miktarlarda melanin üretirler.

ultraviyole-isin-yogunlugu-bilimfilicom Ultraviyole Işın Yoğunluğu - bkz. Jablonski and Chaplin 2010


Bireyin DNA yapısı, anneden ve babadan kalıtılan DNA karışımı ile belirlenir. Birçok çocuk, anne ve babasının deri renginin karışımı bir tonda deri rengine sahip olurlar, ancak yalnızca annenin ya da yalnızca babanın deri renginin baskın olduğu durumların görülmesi de mümkündür. Hangi deri renginin daha uygun olacağı ise daha sonra doğal seçilim tarafından belirlenir ve böylece de lehte olmayan deri renkleri zamanla ayıklanmış olur. Farklılıklara neyin sebep olduğunu bilimsel düzeyde öğrenmek, cehaletin bir yaklaşımı olan ırkçılığın da önüne geçecektir. 
İnsanın deri rengi, bir bireyin atalarının bulunduğu bölgedeki UV ışık şiddeti ile güçlü bir coğrafik bağlaşıklık (korelayon) gösterir. (...) Günümüz insanının Afrika kökenli olması, koyu cilt renginin atasal durum olduğu anlamına gelir. Genetik çalışmalar, açık deri renginin Avrupa ve Doğu Asya popülasyonlarında, her biri birkaç gende değişim içerecek şekilde, birbirinden bağımsız olarak evrimleştiğini göstermiştir.

— Gluckman & Beedle & Hanson (Evrimsel Tıbbın İlkeleri, ISBN: 9786053550518)
Kaynak ve İleri Okuma
  • Smithsonian National Museum of Natural History, "Human Skin Color Variation", "; http://humanorigins.si.edu/evidence/genetics/skin-color
  • Jablonski, N. G. and G. Chaplin. 2000.  The evolution of human skin coloration. J. Human Evolution 39:57-106."
  • Jablonski, N. G. and G. Chaplin. 2010.  Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation.  Proc. Nat. Acad. Sci. USA 107(supp.):8962-8968.";
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir