Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Gökbilimciler, Güneş Sistemi dışındaki bir cisimde ilk kez aurora (kutup ışığı) oluşumu tespit ettiler. 20 ışık yılı uzağımızdaki bir kahverengi cüceyi (LSRJ 1835+3259), dünyanın en büyük radyo teleskobu olan Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’ndeki Çok Büyük Dizi ve bazı optik teleskoplarla inceleyen Caltech Üniversitesi’nden bilim insanları, gözledikleri auroranın Güneş Sistemi içinde oluşanlardan yüzbinlerce kat daha parlak olduğunu tahmin ediyorlar.

Kahverengi cüceler, içerdikleri yoğun hidrojen konsantrasyonuna rağmen füzyonu başlatacak kadar kütleye sahip olmadıklarından “başarısız yıldız” olarak da adlandırılır. Ağır gaz devi gezegenlerle hafif yıldızlar arasında sınıflandırılan gök cisimleridir. Kahverengi cücelerin sergiledikleri bazı özellikler yıldızlarla, bazıları gezegenlerle ortaklık gösterir.

Kahverengi cücede keşfedilen auroranın çizimsel gösterimi (Chuck Carter and Gregg Hallinan/Caltech) Kahverengi cücede keşfedilen auroranın çizimsel gösterimi (Chuck Carter and Gregg Hallinan/Caltech)


Aurora, kozmik ışınlar ve yıldız rüzgârlarının getirdiği yüklü parçacıkların cismin manyetosferine girerek hız kazanması ve cismin üst atmosferindeki gaz atomlarıyla etkileşime girip parlak ışımalar oluşturması sonucunda ortaya çıkar. Diğer taraftan, kahverengi cücelerin etrafında yıldız rüzgârı oluşturacak bir yıldız bulunmadığından bu kadar parlak auroralara neyin neden olduğu merak konusu. Araştırmayı yapan bilim insanlarına göre; bu kahverengi gezegenin çevresinde yörüngede olan gezegenlerin dönüşlerine bağlı oluşturdukları akım auroraların kaynağı olabilir, ancak kesin bir yargıya varmak için izlenen auroranın tam olarak haritalanması gerekiyor.

Bu çalışmanın ötegezegen incelemeleri üzerine de olumlu bir etkisi olması bekleniyor. Auroraların oluşması, cismin bir atmosfere ve aynı zamanda manyetik alana sahip olduğunu göstermesi açısından önemli ve bu şartlar “yaşanılabilirlik” açısından önemli birer ölçüt kabul ediliyor.

 




Kaynak: Caltech Üniversitesi ""Failed Stars" Host Powerful Auroral Displays"<http://www.caltech.edu/news/failed-stars-host-powerful-auroral-displays-47428>




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir