Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Gezegen bilimcileri yalnızca bizim galaksimizde yüz milyarlarca Dünya benzeri, yaşamı destekleyebilecek gezegen olduğunu hesapladılar.

ANU (Avustralya Ulusal Üniversitesi) 'da doktora öğrencisi olan Tim Bovaird ve Yardımcı Doçent Charley Lineweaver tarafından yürütülen yeni bir çalışmada 200 yıllık bir fikri, Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedilmiş binlerce dış-gezegene (ekzogezegen)  uyguladılar.
Goldilocks zone (gezegendeki yaşama elverişli koşullara sahip bölge) bölgelerinde bulunan standart bir yıldızın ortalama 2 tane gezegeni olduğu bulundu. Ortalama uzaklıkları ise, gezegenlerin üzerinde yaşam için zorunlu olduğu düşünülen sıvı suyun oluşmasına elverişli.
  Yaşam için gerekli olan malzemeleri ; hepimizin kabul edeceği üzere ; saymak çok zor, ancak artık bu gezegendeki yaşama uygun olan gezegenlerin miktarını da saymak çok zor . Yine de evren insan zekasına sahip, uzay gemileri , radyo teleskopları üretecek yetenekte uzaylılarla sarılmış değil.
yildizlarin-cevresinde-dunya-benzeri-gezegenler-olabilir-bilimfilicom-2 Görsel : (Görsel içerisinde Kepler-22 sistemi ile Güneş sistemi karşılaştırılmış) - Yeşil renk ile taralı olan bölge yaşanabilir bölgeyi tanımlıyor. Soldan sağa sıralanan ( Merkür, Venüs, Dünya, Mars ) gezegenler içerisinde bulunan Dünya tabii ki bu alana dahil. - sağ alt köşe : Gezegen ve yörünge diyagramı-  NASA/JPL-Caltech/Ames

Kepler uzay teleskobu, yıldızlarına yakın bulunan gezegenleri görmek üzerine ayarlandı. Ancak bu gezegenler üzerlerinde sıvı su bulunduramayacak kadar sıcaklar.Yine de ekip bu gezegenleri yaşama daha uygun olanlardan ayırt etmeyi başardı. Bunu da  Titius- Bode bağıntısı denen eşitlik ile Kepler teleskobunun verilerini, Kepler'in göremeyeceği gezegenlerin pozisyonunu tahmin etmekte kullanarak başardılar.

 Referans:

  • Timothy Bovaird, Charles H. Lineweaver, Steffen K. Jacobsen. Using the Inclinations of Kepler Systems to Prioritize New Titius-Bode-Based Exoplanet Predictions. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2015

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir