Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Kapak Görsel: Xing Lida
Alberta Üniversitesi'nden paleontolojistler Tetsuto Miyashita, Lida Xing ve Prof. Philip Currie'den oluşan bir ekip Çin'de bulunan bir iskelet yapısından yeni bir tür olan uzun bozunlu dinozoru keşfettiler. Araştırma sonuçları Journal of Vertebrate Paleontology 'de yayınlandı.
Qijianglong (telaffuzu: Çi-yang-yon) dinozor u yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 160 milyon yıl önce Son Jurassic dönemde yaşamış. Qijiang Dragonu isminin verilmesinin sebebi ise Chongqing bölgesine yakın Qijiang Şehri yakınlarında keşfedilmesinden kaynaklanıyor. Fosil bölgesi 2006 yılında inşaat işçileri tarafından bulunmuştu. Araştırmacıları şaşırtan ise; inanılmaz bir şekilde dinozorun kafası hala yapışık halde bulunuyordu.
Miyashita bu durumu:
" Uzun boyunlu bir dinozorun boynu ile başını birbirinden ayrılmamış halde bulabilmek oldukça nadir görülür, çünkü kafa kısmı çok küçüktür ve hayvanın ölümünden sonra vücuttan ayrılır " diyerek açıkladı.
Yeni tür, çok uzun boyunlu olmalarıyla bilinen mamenchisaurids dinozor grubuna ait. Çoğu saropodlar ve uzun boyunlu dinozorlar vücut uzunluklarının yaklaşık üçte biri kadar uzunlukta boyuna sahiptirler.
Mamenchisauridler arasında emsalsiz olan Qijianglong; hava ile dolu boyun omurlarına sahiptirler ve bu durum da boyunlarını devasa vücutlarına karşın hafif yapar. Omurlar arasındaki birbirlerine kenetli bağlantılar, boynun yanlardan ziyade yukarı ve aşağı yönde kolayca hareket edebilmesini mümkün kıldığı görülüyor.
Miyashita:
" Qijianglong oldukça "havalı" bir dinozor. Vücudunun yarısı boyun olan büyük bir hayvanı hayal ederseniz, evrimin oldukça sıradışı şeylere sebep olabileceğini görürsünüz" diyor.
Mamenchisauridler yalnızca Asya'da bulundular, ancak Qijianglong'un keşfi; mamenchisauridlerin kendi aralarındaki farkın; diğer kıtalardaki uzun boyunlu dinozorlarla aralarındaki farklar kadar fazla olabileceğini ortaya çıkardı.
Miyashita:
" Qijianglong; Jurassic dönemdeki Asya'da uzun boyunlu dinozorların bu kıtaya özgü bir şekilde çok çeşitli olabileceğini gösteriyor. Çin'de bulduğumuz uzun boyunlu dinozorlar Dünya'nın başka hiçbir yerinde yoklar. Bu yeni dinozor bize; bu son derece özgün türlerin Dünya'nın diğer kısımlarından izole bir şekilde geliştiklerini gösteriyor " diyor.
Miyashita; mamenchisauridlerin Asya'da soyu tükenmiş diğer uzun boyunlu dinozorlardan daha farklı şekillerde evrimleştiğine inanıyor ve mamenchisauridlerin neden diğer kıtalara göç etmediğinin ise hala bir gizem olarak kaldığını söylüyor. Dinozorların izole olmasının sebeplerinden birisi; denizler gibi geniş bariyerlerin bulunuyor olması olabilir. Ya da kara parçaları arasından bağlantı yeniden kurulduğunda istilacı türlerle olan savaşını kaybetmiş olabilirler.
Qijianglong iskeleti şuanda Qijiand'daki yerel bir müzede bulunuyor.
Miyashita:
" Çin, antik dragon mitlerinin ev sahibi bir yer. Antik Çinlilerin Qijianglong gibi uzun boyunlu dinozorlara rastladılar mı ve bunun mitolojik bir çizimini yaptılar mı merak ediyorum" diyor.
Kaynak: University of Alberta
Makale Referansı:
Lida Xing, Tetsuto Miyashita, Jianping Zhang, Daqing Li, Yong Ye, Toru Sekiya, Fengping Wang, Philip J. Currie. A new sauropod dinosaur from the Late Jurassic of China and the diversity, distribution, and relationships of mamenchisaurids. Journal of Vertebrate Paleontology, 2015; e889701 DOI:10.1080/02724634.2014.889701
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
06 Kasım 2015
Dinozor Çeneleri Diyetlerini Nasıl Etkiliyor?
06 Ocak 2016
Dev Ape "Gigantopithecus" Neden Yok Oldu?
16 Haziran 2015
Dinozorlar Ekvatoru Neden Geçti?
11 Mart 2015
Tarihin En Güçlü Isırığı
24 Ağustos 2018
Kuş Benzeri Dinozorların Evrimine Işık Tutan Yeni Fosil