Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Oxford, Laval , British Columbia Üniversiteleri'nden bilimciler, akçamlarda çam kurduna karşı dirençlilik geni keşfettiler. Bu çağ atlatıcı bilgi 'da yayımlandı ve bu önemli bilgi sayesinde yıkıcı etkenlere karşı ormanları korumak için önlemler alınabilecek ve yeniden ağaçlandırılacak bölgelerde kullanılacak ağaçlar daha kolay bir şekilde seçilebilecek.
Profesörler Éric Bauce, Joerg Bohlmann, John Mackay ve öğrencileri ve post-doktoral araştırma arkadaşlarından oluşan araştırma ekibi, çam kurdu istilasında hayatta kalan ve zarar görmemiş akçamlarda bu dirençlilik genini keşfettiler. Bilimciler daha dayanıklı olan ağaçların genomlarını, açıkça zarar görmüş ağaçların genomuyla karşılaştırdılar. "Her iki gruptan da yaklaşık 24000 genin protein sentezleme düzeylerini ölçtük. Bir gen keşfettik, betaglukozidaz-1, ve bu genin dayanıklı ağaçların yaprak uçlarında dayanıklı olmayanlara nazaran 1000 kat fazla protein ürettiğini gösterdik" diye açıkladı Profesör Mackay. Melissa Mageroy, Postdoktoral bilimci, gen tarafından kodlanan proteini üretti..Yapılan testler gösterdi ki, bu protein , Piceol ve Pungenol denen çamkurtları için zararlı olan iki toksik (zehirli) kimyasalın oluşmasıyla sonuçlanan reaksiyonlarda çok etkili bir rol oynuyor.Dr. Mackay "Şunu rahatlıkla söyleyebilirm ki; keşfettiğimiz gen ağaç yapraklarında doğal insektisid (böcekkıran) üretiyor" diyerek araştırmayı özetledi. Dirençlilik geni tüm akçamlarda mevcut; ancak ürettiği protein miktarı değişiklik göstermekte. Çalışmanın diğer yazarlarından Geneviève Parent şöyle diyor: “Teorik olarak, mevcut ağaçları yok edip yerine dirençlilik geninin yüksek miktarda protein ürettiği ağaçları dikerek çam kurduna dayanıklı akçam ormanları üretebiliriz.” Université Laval ve University of British Columbia’dan araştırmacılar ülkelerindeki orman bakanlıkları ile işbirliği yaparak buluşlarının uygulanabilirliğini değerlendiriyor.Akçam kurdu, tırtıl hali kanada balsamı ve akçam iğneleri ile beslenen bir güve türüdür. Kuzeydoğu Amerika’daki kozalaklı ağaç ormanlarının mağduru olduğu, tahrip etme gücü en fazla olan böcektir. Yakın dönemdeki en büyük salgın1970-1990 yılları arasında gerçekleşti ve bu salgın sadece Quebec bölgesinde 15 yıllık hasata karşılık gelen yarım milyar metreküp odunun kaybına sebep oldu. 2003 yılından beri etkilenen orman bölgesi durmadan genişlemekte ve aynı tırtıllar Kanada’daki diğer kozalaklı ağaç türlerini de etkilemekte .
Referans:
Melissa H. Mageroy, Geneviève Parent, Gaby Germanos, Isabelle Giguère, Nathalie Delvas, Halim Maaroufi, Éric Bauce, Joerg Bohlmann and John J. Mackay. Expression of the β-glucosidase gene Pgβglu-1 underpins natural resistance of white spruce against spruce budworm. The Plant Journal, November 2014 DOI: 10.1111/tpj.12699
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
05 Eylül 2017
Genlerimiz, Grip Aşısı Başarısında Etkili
17 Haziran 2017
Üç Partnerinin Genlerini Eşit Biçimde Kullanarak Üreyen Semender
21 Ekim 2018
Peynirin İnsan Evrimindeki Rolü
30 Ağustos 2017
"Çöp DNA'lar" Embriyo Gelişiminde Kilit Role Sahip