Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Organik elektronikler; malzeme biliminin iletkenlik gibi dikkate değer elektronik özellikler gösteren küçük moleküllerin ya da polimerlerin tasarım, sentez, karakterizasyon, ve uygulamaları üzerinde çalışan bir alanı. Organik elektronikler şu anda, silikon temelli cihazların en büyük alternatifi gibi görünüyor. 1950’lerden bu yana kullanılan silikon temelli cihazları da daha ekonomik ve çevre dostu olan organik elektronik cihazlarla değiştirmek için sayısız çalışma yürütülüyor. ’Organik’ sözcüğünden de anlaşılacağı gibi, organik elektroniklerin en önemli işlevsel bileşenini karbon oluşturuyor.

Organik elektronik alanı içerisindeki önemli araştırma konularından birisi de, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Şenol Mutlu ve araştırma grubunun da üzerinde çalıştığı, ‘Mikro Akışkanlar ile Elektronik Devre’ sistemleri. Doç. Dr. Şenol Mutlu öncülüğünde Boğaziçi Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği projenin başlıca uygulama sahasını çip-üstü-laboratuvarlar ile uyumlu biyolojik ve kimyasal sensörler oluşturuyor.

Mutlu ve araştırma grubu, geliştirdikleri aygıt ile, üniversite laboratuvarında suyu tranzistörün bir malzemesi olarak kullanıp, su ile bütünleşik elektronik devre üretmeyi başardılar.

Elektronik devre üretimi için büyük altyapı yatırımları gerekiyor. Bu sebeple araştırmacılar, alternatif bir yöntem geliştirdiler. Geliştirilen bu yöntemle birlikte elektronik devre üretimi sürecinde kullanılan birtakım cihazlar ve inorganik filmler yerine su kullanıldı.

Doç. Dr. Mutlu’nun Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’ne yaptığı açıklamaya göre; geliştirdikleri bu yöntemle birlikte büyük yatırım maliyetlerine gerek olmadan daha kolay yöntemler ile kullan-at türünde biyo veya kimyasal sensörlerin üretimi mümkün. Mutlu’nun belirttiğine göre, suyu tranzistörün bir parçası olarak kullandıkları yeni buluşlarının, organik elektroniğin yanı sıra kendi uzmanlık alanı olan mikro akışkan sistemler ve yarı-iletken aygıtlar alanları ile kimyanın bir araya gelmesiyle mümkün olan disiplinlerarası bir araştırmanın ürünü.

Araştırmacılar, projenin çip-üstü-laboratuvar ile uyumlu kimyasal ve biyolojik sensörler üzerinde uygulanmasını hedefliyorlar.

bogazici-universitesinde-su-ile-butunlesik-elektronik-devre-gelistirildi-1

Şenol Mutlu Kimdir?

1995 yılında Atatürk Fen Lisesi’nden mezun olan Şenol Mutlu, lisans eğitimini devlet bursu ile 1996-2000 yılları arasında University of Southern California (USC)’da Elektrik Mühendisliği alanında tamamladı. 2002 yılında University of Michigan’da Elektirk Mühendisliği bölümünden, Devre ve Mikrosistemler üzerine master derecesi alan Mutlu aynı üniversitede doktora çalışmalarına devam ederek 2005 yılında Dr unvanını aldı. Master ve doktora eğitimi boyunca University of Michigan’da araştırma görevlisi olarak çalışan Mutlu, 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Mutlu, çeşitli polimer filmleri kullanarak mikrosistemlerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor.

Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi



 

 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir