Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Her ne kadar, ‘’başında beklenilen su asla kaynamaz’’ dense de, er ya da geç bir ısıtıcı üzerine koyduğunuz suyun kaynayacak olması sürpriz değildir. Kaynama başladığı zaman, su içerisinde kabın zemininden yukarı doğru çıkmaya başlayan kabarcıkları görürsünüz. Kabarcıkları gördükten sonra, bir miktar daha beklerseniz kabarcıkların sayısı ve hızı artacaktır. Ve işte, makarnayı suya ekleme zamanınız geldi.

İnsanlar çağlardır yemek pişirmek için suyu kaynatıyorlar, fakat bu suyun kaynaması yalnızca yemek pişirmekte kullanılmıyor. Buzdolaplarında ve hatta uzay istasyonlarında soğutma sistemlerinde de bu yöntem kullanılıyor. Amerika’nın elektriğinin %90’ı suyun kaynaması sırasında çıkan su buharı sayesinde döndürülen türbinlerden üretiliyor. Kullanım alanları ve hayatımızdaki yeri düşünüldüğünde, suyun kaynaması ile hala bilmediğimiz önemli şeylerin olabileceği fikri mantıksız geliyor olabilir. Fakat her zaman öğrenilecek yeni bir şeyler vardır.

suyun-kaynamasini-durdurmakKaynama süreci büyük bir oranda her bir su kabarcığındaki oldukça ince sıvı tabakanın dinamikleriyle işler. Kaynama sürecinin üzerinde, gerçek hayattan örneklerle çalışma yapmak oldukça zordur. Çünkü kaynama süreci gözlemlenmesi oldukça zor bir süreçtir. Kabarcıklar kaynama boyunca tahmin edilmeyecek noktalarda oluşurlar ve oluştuktan sonra da ısındıkları bölgeyi aniden terk ederler.

Yukarda bahsettiğimiz zorluklar şimdiye kadar geçerliydi. Fakat odaklanmış lazer ışını kullanılan yeni bir çalışmada bilim insanları, kaynama sırasında oluşan kabarcığın sıvının yüzeyinde saatlerce kalabilmesini sağladılar. Yani kullandıkları yöntem ile kaynamanın durdurma butonuna basabiliyorlar da diyebiliriz.

Bu yöntem, araştırmacılara suyun içerisinde oluşan kabarcıkları mikroskobik düzeyde çalışabilmek ve kaynama sürecini optimize etmenin yöntemlerini belirlemek için gerekli zamanı sağlıyor. Nature’da yayımlanan çalışmada kullanılan bu teknik sayesinde, kaynamanın temel özelliklerini çalışmak artık mümkün olacak.

Suyun kaynamasının durdurulmasıyla ilgili deneyler sırasında kaydedilmiş bir video da araştırmacılar tarafından paylaşıldı.






İlgili Makale: An Zou, Ashish Chanana, Amit Agrawal, Peter C. Wayner, Shalabh C. Maroo. Steady State Vapor Bubble in Pool BoilingScientific Reports, 2016; 6: 20240 DOI: 10.1038/srep20240




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir