Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör

Milano Üniversitesi'nden Dr. Raffaella Adami ve çalışma arkadaşlarının bir süre önce tamamladığı çığır açıcı araştırmada, bedenin büyük bacak kasları tarafından beyne gönderilen sinyallerin, nörolojik sağlık üzerinde büyük etkisi olduğu ortaya kondu. Frontiers in Neuroscience dergisinde yayımlanan bir makale ile ayrıntıları paylaşılan çalışmanın, beyin ve sinir sistemi tıbbını temelden değiştireceği düşünülüyor.

Araştırma, yük-taşımalı egzersizleri yapamayan kişilerin (yataktan kalkamayan hastaların ya da uzayda uzun süre kalan astronotların) sadece kas kaybetmekle kalmayıp, beden kimyalarının hücresel düzeyde değişmesi ve hatta sinir sistemlerinin kötü şekilde etkilenmesi bulgusunu destekliyor.

Çalışma dahilinde yapılan bir deneyde, 28 gün boyunca bir grup farenin ön ayaklarını kullanmalarına izin verilirken, arka ayaklarını kullanmaları engellendi. Fareler normal şekilde yemeye ve temizlenmeye devam ederken, herhangi bir gerginlik sergilemedi. Deneme sürecinin sonunda, farelerin beyinlerindeki alt-ventrikülar bölgeler incelendi. Bu bölge, memelilerin çoğunda sinir hücrelerinin sağlığının korunmasından sorumludur; ayrıca nöral kök hücrelerin yeni nöron ürettikleri yerdir.

Fiziksel etkinliğin sınırlanmasının, özgürce gezinen kontrol grubu farelerine kıyasla, nöral kök hücre sayısını %70 oranında azalttığı belirlendi. Dahası, egzersiz ciddi ölçüde azaldığında, hem nöronların hem de oligodendrositlerin (sinir hücrelerini destekleme ve yalıtmada özelleşmiş hücreler) tam olarak olgunlaşamadığı saptandı.

Yapılan çalışma, bacakları kullanmanın, özellikle de yük taşıma egzersizlerinin, sağlıklı nöral hücre üretimi için yaşamsal önem taşıyan sinyallerin beyne gönderilmesini sağladığını gösterdi. Etkin olmaya uygun olmamız bir rastlantı değil: Yürümek, koşmak, çömelmek ve bir şeyler kaldırmak için bacak kaslarımızı kullanmak. Nörolojik sağlık, beynin kaslara "kaldır, yürü" gibi şeyler dediği tek yönlü bir yol değil.

Ekip, tekil hücreleri de inceleyerek konuyu daha iyi kavramayı başardı. Egzersizi azaltmanın, bedendeki oksijen düzeyini düşürdüğünü ve anaerobik bir ortam oluşturarak metabolizmayı değiştirdiğini buldular. Ayrıca hareketin azalması, görünüşe bakılırda iki tane geni de etkiliyor. Bunlardan biri, mitokondrilerin sağlığı için çok önemli olan CDK5Rap1 geni.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir