Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Kısaca Sağlık Departmanı olarak anılan Birleşik Devletler Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi (HHS) Amerikan halkının 2015-2020 yılları arasında sağlıklı beslenme adına neler yapması gerektiğini, ilkini 1980 yılında yayınladığı kılavuzun sekizinci baskısıyla dün kamuoyuna açıkladı.

Federal beslenme politikalarının şekillendirilmesinde ve yerel/ulusal sağlık stratejilerinin belirlenmesinde önemli, yeme-içme endüstrisine yol göstermesi açısından da büyük ekonomik etkilere sahip bu kılavuzlar 2 yaşından büyük bir Amerikalının sağlığını geliştirmek, sağlıklı bir kiloya ulaşıp bunu korumasını sağlamak ve genel olarak toplumdaki kronik hastalıkları engellemek amacıyla hazırlanıp resmi bir duyuru olarak yayınlanmaktadır.  

Beslenme önerilerini ana hatlarıyla incelediğimizde “sağlıklı beslenme” tanımıyla anlatılmak istenenin;

  • Koyu yeşil, kırmızı, turuncu, bakliyat, nişasta içerenler gibi alt türleri de kapsayan çeşitlilikte sebze tüketmek,

  • Bütün halinde meyve yemek (meyve suyu, püresi vs. ötesinde),

  • Yarısı tam tahıl olmak üzere tahıllı gıdalar tüketmek,

  • Süt, yoğurt, peynir gibi mandıra ürünlerini yağsız veya düşük yağlı olarak tüketmek,

  • Deniz ürünleri, yağsız et, yumurta, bakliyat, kabuklu yemiş ve soya ürünleriyle çeşitlendirilmiş protein kaynaklarını tüketmek ve

  • Sıvı yağ tüketmek olduğunu görüyoruz.


Doymuş ve trans yağların, besine sonradan eklenen şekerin (süt ve meyveden alınanlar dışında) ve sodyumun (besin olarak tuz) kısıtlanması gerekliliği de sağlıklı beslenme terazisinin yapılmaması gerekenler kefesinde anılıyor. Sayısal olarak değerlendirildiğinde, alınan günlük kalorinin %10’dan azının sonradan eklenen şeker ve doymuş yağlardan sağlanması gerektiği, sodyum alımının da 2300 mg’ın altında olması gerektiği ifade ediliyor.

Sağlıklı beslenmeden bahsederken sıkça tekrarlanan bir diğer nokta da kılavuzun birinci ekinde bulunan fiziksel aktivite önerilerine uyulmasının sağlık üzerinde tamamlayıcı bir etkiye sahip olduğu. 18-64 yaş arası sağlıklı bir erişkinin haftada 150 dakika orta dereceli (yürüyüş, serbest yüzme, dans vs.) veya haftada 75 dakika, en az 10 dakika süren setler halinde yapılacak koşu, tırmanma, tempolu yüzme gibi yoğun egzersizlerle kombine edilmiş orta dereceli aktivitelerde bulunması, buna ek olarak da haftada en az 2 gün ana kas gruplarını güçlendirici hareketler uygulaması gerektiği vurgulanıyor.  

Kırmızı ve işlenmiş etle ilgili kesin yargılar içermemesi başta olmak üzere bazı konularda Amerikalı bilim insanları arasında görüş ayrılıklarına neden olması kesin gibi görünen bu kılavuzun net olarak vurguladığı noktalar, rafine-sonradan eklenen şeker ve tuz tüketimiyle ilgili bahanelerin artık bir kenara bırakılması gerektiği olarak değerlendirilebilir. Bu iki beyazın menülerimizden olabildiğince uzak tutulması artık su götürmez bir gerçek olarak kabul ediliyor. Sodyumun insan metabolizmasındaki önemine vurgu yaparak, öncesinde tadına bakma gereği bile duymaksızın yemeklerine tuz boca edenlere şunu hatırlatalım ki; dengeli ve düzenli bir besin tüketimi alışkanlığı sergilendiği takdirde gereksinim duyulan günlük sodyumun karşılanmasında hiçbir soru yaşanmayacaktır.   

 




Kaynak ve İleri Okuma: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir