Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Çoğumuzun "Geleceğe Dönüş" filmlerinde zaman makinesinin yapılmasını sağlayan kritik parça olarak bildiği "akı kapasitörü"ne benzeyen yeni bir cihaz geliştirildi. Zamanda yolculuk yapmayı sağlayamayacak olsa da, ileride bu cihazın kuantum bilgisayarların geliştirilmesine katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Yaptıkları çalışmayı özetleyen makaleyi 23 Mayıs 2018 tarihinde Physical Review Letters dergisinde yayımlayan bilimciler, iki farklı potansiyel devre önerdi: Bunlardan birinin tasarımı, Marty ile Doktor'un DeLorean'de kullandıkları üç uçlu akı sığasına çok benziyor. İsviçre ve Avustralya'dan fizikçilerin ortaklaşa yaptığı çalışmanın anlatıldığı yayımda, zaman tersinirliği simetrisini kırmak için bir akış yoğunlaştırma işlemi önerildi. Zaman simetrisinin var olmasının, kuramsal olarak zamanın yönü tersine çevrildiğinde, belirli fiziksel değişkenlerin aynı kalması olduğu söylenebilir.

Geliştirilen cihaz, yeni bir tür elektronik sirkülatör (dolaştırıcı); mikrodalga sinyallerin hangi yönde ilerleyeceğini kontrol edebiliyor. Queensland Üniversitesi'nden ekip üyesi Tom Stace şöyle diyor: "Ne yazık ki, bu sonuç bizim zamanda yolculuk edebilmemizi sağlamıyor. Sinyallerin, bir devre çevresinde sadece tek bir yönde aktığını belirtiyor; tıpkı bir döner kavşak çevresindeki arabalar gibi."

Araştırmaya dahil olan kuruluşlardan biri olan Geleceğin Düşük Enerjili Elektronik Teknolojileri Merkezi'nden (İng. Center for Future Low-Energy Electronics Technologies) yapılan açıklamaya göre, bu yeni nesil sirkülatör, bir sığa çevresindeki manyetik akının kuantum tünellemesinden yararlanarak, zaman tersinirliği simetrisini kırıyor. Bunun anlamı, sinyallerin devre çevresinde sadece bir yönde dönmesi demek oluyor.


Ekipten Jared Cole, cihazın süper-iletkenden yapılandırıldığını, dolayısıyla elektriğin herhangi bir elektriksel dirençle karşılaşmadan aktığını belirtiyor. Cole, iki olası devre önerdiklerini ve bunlardan birinin Geleceğe Dönüş'ün üç uçlu akı kapasitörüne benzediğini ekliyor. Bu cihazın içinde, manyetik akışın kuantum "tüpleri", kuantum tünelleme olarak bilinen bir süreçle, merkezdeki bir sığa çevresinde hareket edebiliyor; böylece klasik olarak aşılamaz olan engellerin ötesine geçebiliyorlar.



Bu cihazın, kuantum bilgisayarların geliştirilmesi yolunda bir adım olmasının yanı sıra, daha iyi radarlar ve WiFi antenlerinin de yapılmasını sağlayabileceği düşünülüyor. Cihaz, kuantum yöntemler kullanan deneysel ekipmanların parçalarının birbirlerinden yalıtılmasında kullanılabilir. Bu yalıtım işlemi, büyük titizlik isteyen bir iş; çünkü söz konusu teknikler dışsal etkilere karşı son derece duyarlı olabiliyor. Ekibin bir diğer üyesi olan ETH Zürih Üniversitesi'nden Clemens Mueller, bu cihaz sayesinde, kuantum bilgisayarların dizüstü modellerinin geliştirilmesine de katkıda bulunmuş olduklarını düşünüyor.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir