Akdeniz plastik kirliliğin en yoğun olduğu deniz
Görsel: WOLFRAM BURNER/FLICKR
Yüz binlerce ton plastik atık her sene denizleri ve okyanusları aynı zamanda da buradaki hayatı çok büyük ölçüde tehdit etmekte.. Biriken plastikl...
Görsel: WOLFRAM BURNER/FLICKR
Yüz binlerce ton plastik atık her sene denizleri ve okyanusları aynı zamanda da buradaki hayatı çok büyük ölçüde tehdit etmekte.. Biriken plastikler dereceli olarak insan hayatını da her geçen gün daha fazla olumsuz etkiliyor.
Doğurganlığın düşmesi, kanser, kolera , tifo gibi hastalıkların başı çektiği ve bulaşıcı neredeyse her hastalığın bulunduğu bu kirlilik kaçınılmaz derecede artmakta ve her geçen gün önlem almak daha da zorlaşmaktadır.
Plastik moloz ve atıklar Akdeniz 'de birikiyor öyle ki okyanuslardaki girdaplarda bulunan plastik yığınla neredeyse aynı seviyede bir kirlilik mevcut. Bilinen beş büyük döngü Hint Denizi, Atlantik ve Pasifik okyanusunda bulunuyor.
Dün PLOS ONE'da yayımlanan çalışmada, bilimciler balık ağları ile çöpleri toplayıp incelediklerinde ağa takılanların neredeyse %80 oranında mikroplastik içerdiğini gördüler. ( 5 milimetreden daha kısa plastik çöpler yığını)
Bu kadar küçük parçaların denizlerde bulunması tehlikeyi bir kaç kat daha büyütüyor. Çünkü neredeyse tüm deniz canlıları -en küçük boydakiler bile- bu büyüklükteki çöpleri ve atıkları yemeye çalışabilir hatta yutabilir. Tüm dünya sularının %1'inden daha azını oluşturan Akdeniz, tüm deniz canlılarının (göç zamanlarındaki değişim hesaba katıldığında) %4 ila %18'ini barındırıyor.
Referans : sciencemag.org, Mediterranean Sea a major zone of plastic pollution, news.sciencemag.org/sifter/2015/04/mediterranean-sea-a-major-zone-of-plastic-pollution
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

12 Aralık 2019
İlk Hayvanlar Buzul Çağında Nasıl Hayatta Kaldı?

08 Şubat 2015
Buzul Çağı, Deniz Tabanında İzler Bıraktı

27 Haziran 2015
Deniz Koruma Alanlarında Işık Kirliliği Artıyor!

25 Şubat 2015
Mercanlar Plastik Yiyorlar

05 Temmuz 2015
Denizler Neden Tuzludur?