Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Silikon Vadisi’nden Carbon3D şirketi, yaklaşık 25 yıldır 3 boyutlu yazıcı teknolojisinde kullanılan katman-katman yazmanın aksine, objelerin sıvı ortam içerisinden üretilebildiği teknolojiyi geliştirerek 3 boyutlu baskıya yeni bir yaklaşım getirdi. 20 Mart’da Science dergisinin kapak makalesi olarak yayımlanan bu teknoloji, 3 boyutlu baskı teknolojisiyle üretilen kullanıma hazır ürünlerin üretim hızını 25 ila 100 kat arttırabiliyor. Ayrıca daha öncelerde üretimi başarılamayan ve sağlık hizmetlerinden ilaçlarda, otomotivden havacılığa birçok alanda inovasyon olanakları açacak geometrilerin üretimine olanak sağlıyor.

UNC-Chapel Hill’de kimya profesörü, N.C. State’de kimya mühendisi aynı zamanda da Carbon3D’nin CEO’su Joseph M. DeSimone, üniversitesinden maaşlı izinde olduğu şu günlerde bu teknolojiyi pazara açmaya odaklanmış durumda. Ayrıca, bu tekniğin UNC ve NCSU’da materyal bilimi ve ilaç taşıyıcı sistemi üzerine araştırma yapan mezun öğrencilerin kullanımına açılması için de çalışma yürütülüyor.

Kesintisiz Sıvı İnterfaz Üretimi olarak adlandırılan bu teknoloji, oksijen ve ışığı işleterek objeleri sıvı ortam içerisinde birleştirebiliyor. Ayrıca, ayarlanabilir fotokimya kullanan ilk 3 boyutlu yazıcı teknolojisi olma özelliği taşıyor. Yeni nesil 3 boyutlu yazıcı teknolojisi, oksijen geçirgen pencere üzerinden ışın demetinin sıvı reçine içerisine yansıtılması tekniği kullanılıyor. Ardışık çalışan ışık ve oksijen, reçinenin katılaştırılmasını kontrol ediyor ve ticari olarak uygulanabilir nesneler yaratılıyor.

UNC-Chapel Hill ve Carbon 3D arasındaki araştırma sponsorlu anlaşması sayesinde, araştırmacıların teknoloji üzerindeki çalışmaları devam ederken uyumlu materyal skalası da genişliyor. Kesintisiz Sıvı İnterfaz Üretimi elastomerler, silikonlar, naylon benzeri malzemeler, seramikler ve biyolojik olarak parçalanıp bozunabilen maddeler gibi çok sayıda materyalin, 3 boyutlu parçaların üretiminde kullanılmasına imkan sağlıyor. Bunun yanı sıra tekniğin blueprint desteklemesi sayesinde ilginç materyaller sentezlenmesinin önü açılıyor; bu da materyal bilimindeki araştırmaların ilerlemesine katkıda bulunuyor.

Bu ilginç teknolojinin videosunu altta izleyebilirsiniz.






Referans: University of North Carolina at Chapel Hill. (2015, March 17). Revolutionary 3-D printing technology uses light and oxygen to synthesize materials from a pool of liquid. ScienceDaily. Retrieved March 20, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150317104131.htm

Fotoğraf:  Screen shot from provided video, courtesy of Carbon3D Inc.




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir