Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Bu yılın çıplak gözle görülmesi en kolay göktaşı yağmurlarından biri daha başladı. Tauridlerin bu adla anılmalarının nedeni, Taurus (Boğa) takım yıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. 4 ve 5 Kasım tarihlerinde en yoğun döneminin yaşanacağı Taurid göktaşı yağmuru gözlemi ile ilgili sıkça sorulan sorular için küçük bir hatırlatma yapalım.

Ne zaman izlenebilir?


Tauridler her sene aynı tarihlerde gezegenimize misafir oluyorlar. Bu yılki göktaşları 20 Ekim civarında Dünya'ya ulaşmaya başladı ve 30 Kasım'a kadar buralara uğramayı sürdürecekler. Ancak gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihlerin 4 Kasım ile 6 Kasım tarihleri arasında olduğu söylenebilir.

Gözlemlerin doruk noktasının yaşanacağı gece ise 4 Kasım'ı 5 Kasım'a bağlayan gece. Özellikle gece saat 1 ile 4 arasında gökyüzüne bakmakta olanların, şayet ışık kirliliği olmayan bir bölgedelerse, kayan yıldız olarak bilinen bu göktaşlarına tanık olacaklardır.

Nasıl izlenebilir?


Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey yok ama yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır.

Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa. Meteorların geliyor gibi göründüğü Taurus takım yıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.

Tauridlerin kökeni nedir?


Her yıl yaşadığımız bu yağmurları, Encke kuyruklu yıldızına borçlu olduğumuz söylenebilir. Encke kuyruklu yıldızının Güneş çevresindeki yörüngesi 3,3 yıl sürüyor. İlk olarak 1786 yılında Pierre Mechain tarafından fark edilen bu nesne, kendisini periyodik bir kuyruklu yıldız olarak 1800'lü yıllarda tanımlayan Johann Franz Encke'nin adıyla anılıyor.

Encke ve Tauridlerin çok daha büyük bir kuyruklu yıldızın kalıntıları olduğu düşünülüyor. Tauridler tipik olarak saatte 5 tane civarında gözlemleniyorlar. Hızları ise yaklaşık 27 km/s oluyor.




Kaynak: Space.com, "Taurid Meteor Shower 2016: When, Where & How to See It"
< http://www.space.com/34587-taurid-meteor-shower-guide.html >




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir