Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Pompeii milattan sonra 79 yılında Vesuvius yanar dağının yok ettiği bir şehirden fazlası.
Yüksek sıcak patlaması ve volkanik kül ayrıca Herculaneum’a da ulaştı, ve burada papirüs kütüphanesini toprak altına gömdü. Ne yazık ki bu küller papirüs kütüphanesindeki yumuşak parşömen kağıtlarını siyah ve karbonlaşmış öbeklere dönüştürdü.
Kazı bilimciler 1750’lerden bu güne bu kömürleşmiş parşömenleri okuyabilmek için birçok yöntem denediler, fakat bu yöntemleri uygularken genellikle bu parşömenleri de yok ettiler ve okumayı başaramadılar.
Şimdi ise yeni keşfedilen bir yöntem sayesinde, yüksek enerjili ‘’x’’ ışınlarını(x-ray) kullanarak yazıların parşömen zarar görmeden okunması mümkün.
Bilim insanları yeni keşfedilen bu yöntemde sarılmış haldeki papirüsü,parçacık hızlandırıcı kullanılarak yüksek enerji ile yüklenmiş x ışınlarının güzergahına koyuyorlar ve yanmış papirüs ile onun yüzeyindeki mürekkep arasındaki farklılığı, ışınların her yüzeydeki farklı hızlarından, ayırt ediyorlar. Bu farklılıkları ölçen bilim insanları da yavaş fakat kesin şekilde yazıların tekrar oluşturabilme imkanına sahip oluyorlar.
Şu ana kadar bilim insanları bu yazıların içerisinden yalnızca birkaç kelimeyi tam anlamıyla okumayı başarmış olsalar da, Nature Communications da 20 ocakta yayınlanan çalışmada neredeyse bütün Yunan alfabesini bu parşömenlerden çıkarmayı başardıklarını duyurdular.
Yapılacak yeni çalışmalar ve hatta kullanılacak daha yüksek enerjili x ışınları sayesinde bütün bu el yazması kütüphanenin yeniden oluşturulması sağlanabilir. Bu da bizlere ve bilim insanlarına 2000 yıldır gün yüzüne çıkmamış olan Yunan filozofisini, literatürünü ve bilimsel araştırmalarını okuma fırsatı verebilir.
DOI: 10.1126/science.aaa6367
Fotoğraf: Salvatore Laporta
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
16 Haziran 2015
Beyin Aktivitesini Analiz Ederek Konuşma Tanıma
06 Ağustos 2017
İnsan Kalp Atışlarının Kaynağı 3D Olarak Çözümlendi
05 Kasım 2016
Elektron Mikroskobundan İlk Renkli Görüntüler
16 Mart 2015
Yavaş Oynatımda Elektronlar!
23 Ağustos 2016
Tüm Vücudun İçini Görebilmeyi Sağlayan Bir Teknik Geliştirildi
24 Ekim 2014
Beyindeki Fısıldaşmaları İzlemek!
12 Kasım 2016
Dünyanın En Küçük Büyüteci ile Atom Seviyesine İnmek