Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Nisan 2016`da arXiv sitesinde yayımlanan bir makalede, süperkütleli kara delikler ile uzayzaman tünelleri olarak tanımlanan solucan delikleri arasında karanlık maddeye dayanan bir bağlantı olabileceği öne sürüldü. İlk bakışta arXiv'de yayımlanabilecek bir düşünce gibi durmasa da, araştırmacıların belli dayanakları var.

Söz konusu kuram özünde, karanlık madde biçimlerinden biri olan aksionik karanlık madde (İng. axionic dark matter) ile ilgili. Güçlü çekirdeksel kuvvetle ilişkilendirilen varsayımsal temel madde parçacıkları olan aksionlar, karanlık madde için tek aday değil. Ancak bir diğer karanlık madde adayı olan WIMP (İng. weakly-interacting massive particles) arayışlarından sonuç çıkmamasından ötürü, aksionik karanlık maddeye giderek daha fazla umut bağlanıyor. Varsayıma göre, karanlık madde aksionları evrene enerjik bir yoğuşuk madde olarak yayılmış olabilir ve elektromanyetik kuvvetle aşırı zayıf etkileştikleri için, bir tür hayaletimsi kozmik köpüğe benzetilebilirler.

Kritik nokta şu ki, aksionlar teker teker son derece hafif olmakla birlikte, hepsi birlikte düşünüldüğünde büyük bir kütle ile karşı karşıya kalınır. Bu kütle, gökadaların kütleçekimsel yapı iskelelerini biçimlendiren karanlık madde halelerini açıklayabilecek büyüklüktedir. Aksionları saptayabilmek için şu anda aralarında yeryüzünde bulunan devasa aynaların da kullanıldığı çeşitli deneyler yürütülüyor.

Solucan deliği fikrinin konuyla ilgisi, aksionların elektromanyetik alanlarla etkileşim şeklinden ileri geliyor. İngiltere'de bulunan Lancaster Üniversitesi'nde çalışan makale yazarı Konstantinos Dimopoulos şöyle anlatıyor: "Pek çok yazar aksion parçacıklarının elektromanyetik etkileşimleri üzerinde çalıştı. Fakat bu etkileşimin aksionik yoğuşuk maddeye etkileri büyük ölçüde görmezden gelindi; ihmal edilebilir olduğu varsayıldı."

Belki de bu etkileşimin çok önemli sonuçları vardı ve görmezden gelmek birşeyleri kaçırmamıza neden oluyordu. Aksionlar, çok zayıf da olsa, sonuçta elektromanyetik alanla bir etkileşimde bulunuyordu. Aşırı yüksek değerli bir manyetik alana biraz aksion koyunca, çok tuhaf şeyler oluyordu. Dimopoulos'un makalesinde, eğer manyetik alan yeterince güçlüyse, aksionik karanlık maddenin modifiye olarak, zayıf ve baskın enerji koşullarının ihlaline yol açabileceği söyleniyor. Diğer bir deyişle, aksionik madde negatif enerjili bir duruma dönüştürülebiliyor. Negatif kütle enerjili madde, egzotik madde olarak bilinir ve öteden beri evrenin çok uzak uçlarını birleştiren solucan delikleri ile ilişkilendirilir.

Peki ama sıradan aksionik karanlık maddeyi, uzay-zamanda geçitler oluşturacak egzotik maddeye dönüştürebilecek güçte manyetik alanlar var mı? Evet, aktif gökada çekirdeklerinin süperkütleli kara deliklerinin yakınında böyle manyetik alanlar olur. Matematiksel hesaplamalara bakılırsa, süperkütleli kara delik yakınındaki manyetik alanda, aksionlar negatif enerjili durumla beraber bir solucan deliği yaratabilirler.

 




Kaynak: Motherboard, "Dark Matter + Black Hole = Wormhole?"
< http://motherboard.vice.com/read/dark-matter-black-hole-wormhole >




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir