Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Dünyanın çeşitli yerlerindeki insan popülasyonu üzerine yapılan bir çalışma; insanların atalarından daha uzun boylu ve daha zeki olmak için evrimleştiğini öne sürüyor.
Uluslararası çalışmanın bulgusuna göre; farklı genetik kökene sahip ailelerde doğan insanlar daha uzun boylu olma eğilimindeler ve diğerlerinden daha keskin düşünme becerilerine sahipler.
Araştırmacılar Dünya'nın çeşitli yerlerinde yapılan 100'den fazla çalışmadan elde edilen genetik bilgiyi ve sağlık verilerini analiz ettiler. Bu veriler şehir ve kırdaki 350.000'den fazla insana dair detayları içeriyor.
Araştırma ekibi; daha fazla genetik çeşitliliğin artan boy uzunluğuna bağlı olduğu bulgusuna ulaştı. Bununla birlikte, daha fazla genetik çeşitliliğin yüksek eğitim seviyesinin yanı sıra daha iyi bilişsel becerilerle de ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı.
Öte yandan genetik çeşitlilik; kişinin kalp hastalıkları, diyabet ve diğer kompleks koşulları geliştirme şansını etkileyen yüksek kan basıncı ya da kolesterol seviyeleri gibi faktörler üzerinde bir etkisi yok.
University of Edinburg'dan araştırmacılar kişilerin bütün genetik yapısını incelediler. Ekip; insanların anne ve babalarından kalıtılan gen kopyalarının birebir aynı olan örneklerini kesin olarak saptadılar --atalarının ilişkili olduğunun göstergesi.
Bir kimsenin genlerinde bu durumun ortaya çıktığı birkaç örnek; kalıtımlarındaki daha fazla genetik çeşitliliğin göstergesidir ve ebeveynlerin uzaktan akraba olma durumları da olası değildir.
Yakın aile bağlarının bir kişinin kompleks hastalıklara yakalanma riskini artırdığı düşünülüyordu, fakat araştırmacılar bunun böyle olmadığı bulgusuna ulaştılar. Genetik çeşitlilik tarafından etkilenen özelliklerin sadece boy ve hızlı düşünme becerisi olduğu ortaya çıkarıldı.
Nature 'da yayımlanan araştırmanın bulguları; evrimin, insanları uzun boylu ve keskin düşünme becerisine sahip şekilde "kayırdığını", ancak ciddi bir hastalık geliştirme eğilimlerini etkilemediğini ileri sürüyor.
University of Edinburg'dan Dr. Jim Wilson'a göre; bu çalışma; evrimsel geçmişimize dair temel bilgileri ortaya çıkarma noktasında geniş çaplı genetik analizlerin gücünü vurguluyor.
Dr. Peter Joshi (University of Edinburg) ise yaptıkları araştırma hakkında şu yorumu yapıyor:
"Araştırmamız; genetik çeşitliliğin faydalarına dair ilk kez Darwin tarafından ortaya atılan soruları cevaplıyor. Bir sonraki adımımız, çeşitlilikten gelen en büyük faydayla ilgili genomun spesifik kısımlarına yoğunlaşmak olacak."
Çalışma Referansı(İleri Okuma): Peter K. Joshi, Tonu Esko, Hannele Mattsson, Niina Eklund, Ilaria Gandin, Teresa Nutile, Anne U. Jackson, Claudia Schurmann, Albert V. Smith, Weihua Zhang, Yukinori Okada, Alena Stančáková, Jessica D. Faul, Wei Zhao, Traci M. Bartz, Maria Pina Concas, Nora Franceschini, Stefan Enroth, Veronique Vitart, Stella Trompet, Xiuqing Guo, Daniel I. Chasman, Jeffrey R. O'Connel, Tanguy Corre, Suraj S. Nongmaithem et al. Directional dominance on stature and cognition in diverse human populations. Nature, 2015 DOI: 10.1038/nature14618
Kaynak: University of Edinburg, "Humans evolved to be taller and smarter", http://www.ed.ac.uk/news/2015/tallandsmart-010715
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
10 Mart 2016
Dilimlenmiş Et, İnsan Evrimini Nasıl Yönlendirdi?
07 Haziran 2016
'Mungo İnsanı' Teorisi Çürütüldü
08 Ekim 2017
Yağlı Bir Göbeğin Sebebi Neandertaller Olabilir mi?
25 Aralık 2016
İnsan Doğası Saldırgan ve Bencil midir?
10 Nisan 2018
Kaş İfadeleri İnsan Evriminde Neden Önemli Olabilir?
15 Eylül 2015
Aşkın Evrimsel Önemi
01 Aralık 2014
Neden Aşık Oluruz?