Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Hepimiz, ne sıklıkta mutlu, üzgün ya da kızgın olduğumuz ve bu duyguların ne kadar güçlü ifade edildiği noktasında farklılık gösteririz. Bu çeşitlilik kişiliğimizin bir parçasıdır ve toplumdaki çeşitliliği artıran pozitif bir yön olarak görünür. Fakat, bazı insanlar duygularını düzenlemede güçlük yaşarlar ve bu durum işlerinde, ailelerinde ve sosyal yaşamlarında ciddi etkilere sahiptir. Bu kişilere; sınır kişilik bozukluğu ya da anti-sosyal kişilik bozukluğu gibi duygusal istikrarsızlık tanısı konulabilir.

Geçmişte yapılan çalışmalar, duygusal istikrarsızlık tanısı konulan insanların belirli beyin bölgelerindeki hacimde azalma görüldüğünü ortaya koyuyor. Bilim insanları, bu bölgelerin sağlıklı bireylerde de görülebilen duygu düzenleme yetisindeki çeşitlilikle ilişkili olup olmadığını öğrenmek istediler. Mevcut çalışmada, 87 sağlıklı bireye klinik anketi uygulandı ve bireylere günlük yaşamlarında duygularını düzenlemede yaşadıkları sorunları derecelendirmeleri istendi. Daha sonrasında katılımcıların beyinleri MRI ile tarandı. Testler sonucunda, duygularını düzenlemede sorun yaşadıklarını belirten sağlıklı bireylerin orbitofrontal korteks olarak adlandırılan alt frontal lobdaki bir bölgenin daha küçük hacimde olduğu görüldü.

Daha fazla sorun yaşayanlarda daha küçük hacim gözlemlendi. Öte yandan sınır kişilik bozukluğu ve anti-sosyal kişilik bozukluğu tanısı konulan insanlarda da aynı bölgenin küçük hacimde olduğu biliniyor. Öte yandan; beynin duyguları düzenlemede önemli diğer bölgelerinde de aynı sonuçlar görüldü.

beyin-yapisi-duygulari-duzenleyen-yetenegi-ortaya-cikariyor-bilimfilicom

Makalenin yazarlarından Karolinska Institutet Klinik Sinirbilimi Departmanından Doç. Dr. Predrag Petrovic sonuçları şöyle değerlendirdi:

"Sonuçlar, duygularımızı düzenleme yetimizde bir süreklilik olduğu fikrini destekliyor ve eğer spektrumun aşırı ucunda iseniz, toplumdaki ilişkilerinizde sorun yaşamanız daha muhtemeldir ve bu durum psikiyatrik tanılara yol açar. Bu düşünceye göre, bu tarz bozukluklar; vakaya sahip olun ya da olmayın kategorik olarak görülmemelidir. Daha ziyade, populasyonun normal çeşitliliğindeki aşırı bir varyant olarak görülmelidir."




Araştırma Referansı: P. Petrovic, C. J. Ekman, J. Klahr, L. Tigerstrom, G. Ryden, A. G. M. Johansson, C. Sellgren, A. Golkar, A. Olsson, A. Ohman, M. Ingvar, M. Landen. Significant gray matter changes in a region of the orbitofrontal cortex in healthy participants predicts emotional dysregulation. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2015; DOI:10.1093/scan/nsv072Kaynak: Karolinska Institutet. "Brain structure reveals ability to regulate emotions." ScienceDaily. ScienceDaily, 24 July 2015. <www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150724105434.htm>.




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir