Oxford University' den bilim insanları, iklim değişikliği ve gezegensel oluşumlarını çalışmak için kullanılan eser metal izotopu analizi tekniğini, insan vücudunun metalleri işleyiş şekline uyguladı.
Dünya'da ilk kez, meme dokusunda tespit edilebilen çinkonun izotopik bileşimindeki değişimlerin meme kanserinin erken teşhisini sağlayabilecek ölçümlenebilir bir gösterge olabileceğini gösterdi.
Yapılan bir pilot çalışmada, 5'i meme kanseri, 5'i sağlıklı olmak üzere 10 gönüllünün kan ve kan serumu içerisindeki çinkonun ve kanserli meme dokusundan alınan örneklerinin analizi yapıldı. Günümüzde hekimlerin metallerin izotopik bileşimindeki değişimleri ölçmek için kullandıkları yöntemlerden 100 kat daha hassas olan, yer bilimlerinde kullanılan bir teknik kullanılarak, kanser hücrelerinin metali işleyişindeki değişimin hücredeki çinko miktarını değiştirdiği gözlendi.
Kanserli dokuların yüksek konsantrasyonda çinko içerdiği uzun zamandır bilinen bir gerçekti ancak bu değişimin moleküler mekanizması adeta bir sırdı. Yapılan bu çalışma ile bu yeni yöntem vasıtasıyla tümör hücrelerinin çinkoyu nasıl kullandığı ve meme kanserinin kandaki çinko miktarını nasıl artırdığı anlaşıldı.
Araştırmacılar, kanser hücrelerinin bu davranışının yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesine de katkıda bulunabileceğine değinmekte. Bu araştırmanın meme kanseri tedavisinde yepyeni bir yaklaşımın sadece ilk adımı olması umulmakta. Kanserin vücuttaki eser metallerin miktarında yapacağı değişimlerin anlaşılması yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacaktır. Halihazırda hemen başlatılan bir başka çalışma da çinko dışındaki diğer eser metallerin insan vücudunda kanser ile nasıl değişime uğradığı üzerine çalışmakta.
Referans:
- Fiona Larner, Laura N. Woodley, Sami Shousha, Ashley Moyes, Emma Humphreys-Williams, Stanislav Strekopytov, Alex N. Halliday, Mark Rehkämper, R. Charles Coombes. Zinc isotopic compositions of breast cancer tissue.Metallomics, 2014; DOI: 10.1039/C4MT00260A
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

27 Ağustos 2018
Zika Virüsü Kansere Karşı Etkili Bir Silah Olabilir mi?

16 Mayıs 2015
Dizayn edilen yeni molekül ile obezite tedavisi

04 Temmuz 2019
HIV Canlı Hayvanlarda Genomdan Tamamen Temizlendi

24 Temmuz 2015
Meme Kanseri Tedavisi – Eski İlacın Yeni Keşfedilen Etkisi

03 Ocak 2017
Kansere Karşı Savaşta, Yapay Zekâ: Nanodiskler
07 Aralık 2014
Her Kanser İlacı Kalbe Aynı Zararı mı Veriyor?

09 Mayıs 2017
Canlı Hayvanlarda HIV Yok Edildi

26 Temmuz 2018
HIV Enfeksiyonuna Karşı Koruma Sağlayan Yeni Antikor Sınıfı