Post Author Avatar
İdris Kalp
Akdeniz Üniversitesi - Çevirmen
Einstein’ın görelilik kuramına göre, uzay-zamanın eğriliği Büyük Patlama sırasında sonsuzdu. Aslında tam bu noktada bütün matematiksel araçlar hata veriyor ve teori çöküyor. Ama yine de evrenin başlangıcının daha basit bir şekilde ele alınabileceği ve Büyük Patlama’nın sonsuzluğunun göz ardı edilebileceğine yönelik bir düşünce varlığını sürdürmeye devam etti. Bu da 1980’li yıllardan beri meşhur kozmologlar James Hartle ve Stephen Hawking tarafından dile getirilen "sınırsızlık" önerisi ve Alexander Vilenkin tarafından dile getirilen "tünelleme" önerisi sayesinde bir umut ışığı oldu. Max Plank Kütle Çekim Fiziği Enstitüsü’nden (Albert Einstein Enstitüsü / AEI) ve Kanada’daki Perimeter Enstitüsü’nden bilim insanları bu fikirlerin işe yaramadığını gösteren daha iyi matematiksel yöntemleri kullanabilmeyi başardılar. Yani Büyük Patlama, karmaşık görkemi içerisinde tamamıyla bir gizem olarak kalmaya devam ediyor.

Kozmolojinin ilkesel hedeflerinden birisi, evrenimizin başlangıcını kavramaktır. Planck uydusundan gelen veriler, 13,8 milyar yıl öncesinde evrenin sıcak ve yoğun bir parçacık çorbası olduğunu gösteriyor. O zamandan beri evren genişlemeye devam ediyor. Bu Büyük Patlama’nın ana ilkesidir, fakat kuram, koşullar oldukça sıradışı olduğu için, evrenin ilk zamanlarını açıklamakta başarısız olmaktadır. Gerçekte Büyük Patlama yaklaşımını kullandığımızda, enerji yoğunluğu ve eğrilik, sonsuz oldukları noktaya varana dek büyümektedir.

Birer alternatif olarak, “sınırsızlık” ve “tünelleme” önerileri, minik erken evrenin kuantum tünelleme yoluyla hiçlikten ortaya çıktığını ve ardından bugün gördüğümüz haline dek büyüdüğünü varsaymaktadır. Uzay-zamanın eğriliği fazlasıyla büyük olmuş olabilirdi, fakat bu başlangıç anında sonluydu ve geometri de sınırlar olmadan düzgün bir şekle sahip olmuş olabilirdi. Bu başlangıç konfigürasyonu, Büyük Patlama’nın yerine geçebilir. Fakat yine de, uzun bir zaman için bu hipotezin gerçek sonuçları belirsiz kaldı. Şimdi daha iyi matematiksel yöntemlerin sayesinde, AEI’de ekip lideri olan Jean-Luc Lehners ve Perimeter Enstitüsü’nden çalışma arkadaşları Job Feldbrudge ve Neil Turok 35 yıllık teorileri ilk defa, daha hassas bir şekilde tanımlamayı ve sonuçlarını hesaplamayı başardılar. Bu araştırmaların vardığı sonuç ise; Büyük Patlama’ya alternatif bu teorilerin aslında gerçek birer alternatif olamayacaklarıydı. Heisenberg’in belirsizlik ilkesinin sonucu olarak, bu modeller sadece düzgün evrenlerin değil, ayrıca düzensiz evrenlerin de hiçlikten meydana çıkamayacağı sonucunu barındırıyor. Hatta ne kadar düzensiz ve buruşuk olurlarsa, bu olasılık daha da artıyor. Bu nedenle "sınırsızlık" önerisi içinde yaşadığımız büyük bir evreni değil, anında çökebilecek küçük eğri evrenleri kastediyor.

Bu nedenle Büyük Patlama kuramından kurtulmak o kadar da kolay değil. Lehners ve çalışma arkadaşları, hangi mekanizmanın, aşırı sıradışı koşullar altında, bu kuantum dalgalanmalarının devam etmesini sağlayarak, büyük evrenimizin meydana çıkmasına neden olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

 




Kaynak: No Universe without Big Bang < https://phys.org/news/2017-06-universe-big.html >

Referans: Lorentzian quantum cosmology < https://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.95.103508 > DOI: 10.1103/PhysRevD.95.103508




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir