Post Author Avatar
Onur Demir
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar

Neden bazı insanların acıya daha dayanıklı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Eğer, ettiyseniz Wake Forest Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışma, merakınızı giderebilir.

Türkçe'de "bilinçli farkındalık" olarak ifade edilen "mindfulness" hali, kişinin içerisinde bulunduğu ana, çok fazla duygu ve düşünce olmadan odaklanabilmesi şeklinde tanımlanıyor. Temmuz ayında (2018) Pain'de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, "bilinçli farkındalığı" yüksek kişiler, diğerler insanlara kıyasla daha az acı hissediyor.

ABD'deki Wake Forest Universitesi'nden araştırmacılar, "bilinçli farkındalık" meditasyonu ve plasebo etkisini karşılaştıran ve Journal of Neuroscience'da 2015 yılında yayımlanan bir araştırmadan toplanan verileri analiz etti. Yeni çalışmada, doğuştan gelen "bilinçli farkındalık" seviyesinin acı seviyesinde etkili olup olmadığı ve beynin hangi mekanizmalarının acı hissetme sürecinde etkin olduğu, önceki çalışmada toplanan veriler ışığında tekrar incelendi.

Daha önce hiç meditasyon yapmamış 76 sağlıklı gönüllü, öncelikle, temel "bilinçli farkındalık" seviyelerinin tespit edilebilmesi için, güvenilir bir klinik farkındalık testi olan Freiburg Farkındalık Testi’nden geçirildi. Daha sonra, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemiyle, gönüllülerin beyinleri canlı olarak gözlemlenirken, sıcaklığı 48 santigrat derece olan bir maddeye temas sağlanarak yapay bir acı deneyimi oluşturuldu.

Beyin tarama analizlerinde, yüksek "bilinçli farkındalık" seviyesine sahip insanların, acı hissi sırasında, olağan durum ağında merkezi sinirsel bir düğüm olan arka singulat kortekslerinde daha düşük bir aktivasyon gözlendi. Dahası, yaşadığı acıyı yüksek olarak değerlendiren gönüllülerde, beynin bu kritik bölgesinde daha yüksek bir aktivasyon gözlemlendi.

Olağan durum ağı (İng. default mode network); arka singulat korteksten, orta prefrontal kortekse kadar uzanıyor ve bu iki bölge birbirleriyle sürekli iletişim halinde bulunuyor. Ayrıca bu bölge, öz bilinç ve “zihinsel gezintiden” de sorumlu. Herhangi bir görev üzerine yoğunlaşıldığında, beynin bu iki bölgesi arasındaki bağlantı kesiliyor ve beyin aktiviteyi beynin diğer bölümlerine yönlendiriyor. Aynı şekilde, görev tamamlandığında, bağlantı tekrardan kuruluyor ve zihin kişisel düşünceler, duygular ve hisler üzerine tekrar yoğunlaşmaya başlıyor.

Araştırma, yüksek "bilinçli farkındalığa" sahip insanların, singulat korteks gibi bölgelerde daha az aktiviteye sahip olmasından dolayı acıyı daha az hissettiğine dair yeni nörobiyolojik bilgiler sunması açısından önemli. Araştırma ekibi, bu bulgunun daha etkili acı terapileri geliştirme ve daha kısa süren "bilinçli farkındalık" arttırma meditasyonlarını dizayn etmede kolaylık sağlayacağını, bu sayede kronik acı çeken milyonlarca insana da bir rahatlama sağlanabileceğini belirtiyor.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir