Y kromozomu erkekliğin bir sembolü olabilir, ancak bunun güçlü ve kalıcı bir şey olup olmadığı giderek daha da tartışmalı bir hale gelmektedir.

Kadınlar, mükemmel normallikle iki adet X kromozomu bulundururken, erkekler bir tane X ve neredeyse buruşmuş ve hızlı bir biçimde de dejenere olan bir Y kromozomu bulundurur. Eğer Y kromozomundaki bu dejenerasyon aynı hızda devam ederse, tamamen ortadan kaybolmadan önce 4.6 milyon yılı kaldığını söyleyebiliriz. İlk bakışta 4.6 milyon yıl oldukça uzun bir zaman gibi görünebilir, ancak Dünya üzerindeki yaşamın 3.5 milyar yıl önce ortaya çıktığını göz önünde bulundurduğumuzda bu süre hiç de uzun bir süre değildir.

Zamanı geri sarıp, 166 milyon yıl önceye; ilk memelilere gidersek, hikâyenin tamamen farklı olduğunu görürüz. Erken “ön-Y” kromozomu, esasında X kromozomuyla aynı boyutlardaydı ve tamamen aynı genleri içeriyordu. Fakat Y kromozomu temel bir kusura sahiptir.

Bu yayınımızda, Y kromozomunun evrimsel süreçte uğradığı dejenereasyondan ve bu dejenerasyon sonucunda insanda erkek cinsiyetinin akıbetinin ne şekilde olacağından bahsettik.

Keyifli izlemeler.

► Yayınımızda önerdiğimiz kitap; Helen Czerski`nin yazdığı ve Cem Duran`ın çevirisiyle Domingo Yayınları'ndan çıkan "Fincandaki Fırtına" kitabıdır.

► Kupa tasarımlarıyla Pot Seramik`e, keçeden bilim insanı figürleri hazırlayan Keçeliköy`e ve Patreon Destekçilerimiz: Onur Arpat, Servan Çelebi, Tevfik Uyar, Summer Guler, Esra Özkan, Canan Oral, Hilmi Özden, Cemil Yucer, Zeynep Koçak, Ali Akdurak, Kaya Gökçe Dinçyürek, Melis Aritman Alp, Ece Güler, Ulaş Giritli, Gürbüz Ataman, Dincay Akcoren, Zafer Balkan, Ozan Erozden, Can Cimenser, Janet Huvaj, Ahmet Ugur, Hande Çakır, Canan Balkan, Gülfem Erdoğan, Bahar Yıldırım, Utku Sakallıoğlu, Dogus Arukaslan, Fatih Kuzak, Onur Şahin, Mustafa Ay, Denizcan Hasturk, Saim Buğra Kurban, İlhan Asya Tanju, Serhat Atesoglu , Ulaş Avşar, Ethem Erginöz, Kazim Pekkirisci, T. Emre, İsmet Osman Mavuş, Cem Aysen, Evrim Ağacı, Kerem Onur Mengeş, Oğuzhan Altay, Harun Gunduz , Seyit Güven , Eray Uysal, Maksun Sezgin, Enes Yigit, Erdal Karayazgan, Murat Hamidi, Melik Çalık, Sanem Elif Mercan, Evren Akal ve Aerkan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla…

► Patreon üzerinden bağış yapmak için: https://www.patreon.com/bilimfili
Spotify: https://open.spotify.com/show/2tvDGHznxWk1YjfRFbw8MF
iTunes: https://itunes.apple.com/tr/podcast/bilimfili-podcast/id1444528176?mt=2
Twitter: https://www.twitter.com/bilimfili/
İnstagram: https://www.instagram.com/bilimfili/
Facebook: https://www.facebook.com/bilimfili/

► Yayınlarımızı Açık Bilim Podcast Kanalı’ndan da takip edebilirsiniz.
iTunes: https://goo.gl/3Xir1H
Android: https://goo.gl/PKx7G3

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir