Dünyanın Güney yarı küresinde, toprakları zengin, bitki örtüsü olağanüstü olan fakat dünyadaki global faşizme yenik düşen bir kıta Afrika. Kıta genelinde var olan para kaynaklarının bir kısmı keşke silahlar yerine sağlığa ayrılabilse.

Meningokokal menenjit (menenjit A), beyin ve omurilik zarında enfeksiyon geliştirebilmekte ve neredeyse bir asırdır Sahra altı Afrika bölgelerinde (26 ülkede) her yıl ölümlere ve sakatlıklara yol açan salgınlar meydana getirmektedir. Hastalık kıtada oldukça korkutucudur çünkü saatler içinde ciddi beyin hasarına ya da ölüme sebep olabilmektedir.

Yapılan araştırmalar ve Afrika’dan gelen talepler üzerine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ucuz aşı üzerine çalışmalara başladı.

Aşı geliştirildi ve kampanya başladıktan kısa süre sonra çok ciddi sonuçlar elde edildi. Uygun fiyatlı menenjit A aşısı tanıtıldıktan beş yıl sonra, neredeyse hastalık yok olmaya başladı. Afrika’da menenjit kuşağı olarak adlandırılan alanda, menenjit A hastalığı kontrol altına alınarak neredeyse yok edildi.

2013’de Kıtada Senegal’den Etiyopya’ya kadar uzanan menenjit kuşağındaki 26 ülkeden, toplamda sadece dört laboratuvarda menenjit A vakası rapor edildi.

Sahra altı Afrika bölgelerinde 1996 yılında 250.000 den fazla insanı etkileyen bir salgın görüldü ve sadece birkaç ay içinde 25000 kişi öldü. Bu salgından sonra bölgedeki sağlık bakanları yardım talep etti ve bu bölge için aşı geliştirildi.

Aşının tek doz fiyatı 0.50 US$’dan daha az fiyata sunuldu ve menenjit A neredeyse yok oldu.

Rutin bağışıklama ile ölümcül hastalıklar ortadan kaldırılabilir!

Dünya Sağlık örgütünün, immünoloji başkanı Dr. Jean-Marie Okwo-Bele Afrika’da epidemik olarak görülen menenjit A’yı neredeyse yok ettiklerini fakat henüz tam olarak işlerinin bitmediğini açıkladı.

Ülkelerin menenjit A aşısını rutin çocukluk aşı programlarına dâhil ederek korumayı yüksek düzeyde tutmadıkça, yapılan yoğun aşı kampanyaları ile elde edilenler tehlikeye atılacaktır.

Bugün aşı kampanyası 16 ülkede, 1-29 yaş arası, 237 milyondan daha fazla insana ulaştı (Benin, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Fildişi sahilleri, Etiyopya, Gambia, Gana, Gine, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sudan ve Togo).

Afrika menenjit kuşağında bulunan 26 ülkeden 10 ülkede hala aşılama devam etmektedir.

Uzun Süreli Koruma

2010 yılından önce, menenjit salgınları Afrika genelinde daha sık meydana gelmekteydi. Bu da bireyler, aileler ve etkilenen ülkelerin sağlık sistemleri üzerine büyük yük eklemektedir (ekonomik, ruhsal vs).

Üretilen aşı eski polisakkarit aşılar üzerinden geliştirildi. Amaç sadece bebek ve küçük çocukları korumak değil, herhangi bir salgın durumunda, hastalığın bulaşması ve kısa süreli olmasını da sağlamaktır.

Bilim insanları, üretilen bu aşı ile aşılanmış bireylerin %90’ının 5 yıl sonra, bağışıklık sistemlerinde koruyucu antikorları taşıdıklarını saptadılar.

Üretilen menenjit aşısının farklı bir yararı daha bulunduğu başka çalışmalar ile desteklendi. Aşının, tetanos esnasında meydana gelen kemik ağrıları, kas sıkılaşmaları ve spazmlarına karşı koruyucu bağışıklık yanıtlarının oluşumunu da sağladığı belirtildi.

Yapılan bir çalışmada, menenjit A aşı kampanyası ile bu ülkelerde yeni doğan tetanosunun %25 düştüğü saptandı.

Ülkelerde koruma sürdürülmesi esastır!

WHO aşı geliştirme biriminden Dr.Marie-Pierre Preziosi, bu kuşaktaki ülkelerde yoğun aşılama kampanyaları ile sağlanan bağışıklığı korumak için nasıl davranmaları gerektiğine karar vermeleri gerektiğini açıkladı. Dr. Preziosi, diğer aşı ile önlenebilir hastalıklardan elde ettikleri deneyimlere göre eğer gardımızı düşürürsek, hastalık tekrar daha şiddetli geri döneceğini belirtti.

Yapılan araştırmalar ışığında eğer böylesi büyük bir aşılama kampanyasından sonra, bağışıklığı korumak amaçlı hiçbir girişimde bulunulmazsa yaklaşık 15 yıl sonra tekrar aynı korkunç salgınlar ile karşılaşılabilir.

Dünyada ekonomik düzeyi düşük, eşit sağlık olanaklarından yararlanamayan milyonlarca insan var. Gelişmiş ülkelerin fakir ülkelere uyguladığı, fahiş fiyatlar, ambargolar ve siyasal politikalar yüzünden salgın kaynaklı toplu insan ölümleri görülmektedir.

Dünya da bir avuç sivil toplum örgütünün bu fakir insanların seslerini duyurabilmeleri için yaptıkları eylemler sınırlıdır. Geçtiğimiz günlerde Doctor’s Without Borders örgütü, aşı firmalarına karşı eylemler ile bir kez daha gündeme geldi. Örgüt ünlü aşı firmalarına karşı savaş açmış durumda ve Ücretlerin düşürülmesi ve fakir ülkelerin halklarının da eşit hizmeti alabilmesi için uğraş vermekte. Aşı kampanyaları ve bağış kampanyaları ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar. (afairshot.org).

Menenjit*: Beyni saran zarda bakteriyel kaynaklı meydana gelen iltihaplanmadır. Erken dönemde tedavi edilmediğinde işitme kaybı, beyin hasarı ve ölüme sebep olabilmektedir. Viral, bakteriyel, fungal, parazit kaynaklı menenjit tipleri bulunmaktadır. En sık görülen menenjit tipleri meningokokkal ve pnömok menenjitidir.

Tetanos* : Clostridium tetani isimli bakterinin meydana getirdiği bir hastalıktır. Birçok hastada çene kaslarında kasılmalar ile ortaya çıkmaktadır. Kasılma sırasında çeneyi tutan kaslar sertleştiğinden çene kitlenir. Solunumla ilgili kaslar da bu kasılmalardan etkilendiği için solunum problemi de meydana gelmektedir.

 




Kaynak : http://www.who.int/features/2015/meningitis-africa-elimination/en/

http://www.cdc.gov/meningitis/index.html




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir