Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Bilimciler atomlara dayanan bir kimlik kartı üreterek, herhangi bir nesnenin tanımlanıp kimliklendirilmesine olanak tanıyan bir yöntem geliştirdi. Lancaster Üniversitesi tarafından patenti alınan ve Quantum Base şirketi eliyle ticarileşen teknoloji, gelecek nesil nano-malzemeler kullanarak herhangi bir ürünün güvenlik garantili olarak eşsiz kimliklendirmesinin yapılmasını sağlıyor. Çalışmalarının sonuçlarını Nature dergisinin Scientific Reports bölümünde yayımlayan araştırmacılar, atomik ölçekteki kusurları kullanarak klonlanması imkansız bir kimliklendirme yapabildiklerini belirtiyorlar.

Ekip, yayımladıkları makalede yankılı tünelleme diyotlarındaki (İng.resonant tunnelling diodes- RTD) kuantum kuyuları yoluyla tünelleme ölçümlerindeki çalkalanmaları ve kuantum sınırlamayı (İng. quantum confinement) da kullanarak, nano ölçekte benzersiz kimlikler oluşturabildiklerini yazıyor. Kullandıkları yöntemin sağlam bir güvenilirlikle beraber, kimliğin karmaşıklıktan uzak bir ölçümünü sağladığını vurguluyorlar. Sınırlanmış enerji düzeylerinin, herbir RTD içindeki spesifik nano-yapılara karşı yüksek duyarlılıklı olmaları sonucunda, her cihaz için ayrı bir tünelleme izgesi (spektrumu) ortaya çıktığını anlatıyorlar. Çünkü her biri benzersiz ve öngörülemez bir yapı içeriyor. Bunun da şu anda klonlanması mümkün değil.

Makalenin başyazarı olan ve Lancaster Üniversitesi'nde doktora öğrenciliği devam eden Jonathan Roberts şöyle diyor: "Bu buluş, son teknoloji ürünü kuantum teknikler uygulanarak yapılan nano ölçekli eşsiz kimliklere sahip cihazların üretimini sağlayacak. Her cihaz kimliği benzersiz, %100 güvenli ve kopyalanması ya da klonlanması imkansız olacak."

Şu anki kimliklendirme çözümlerinin (örneğin şifrelendirmenin) güvenliği, kopyalama zorluğuna ya da gizliliğine dayanıyor. Ama şifreler çalınabiliyor. Sahteciliğe karşı alınan önlemlerin (örneğin hologramların) imitasyonları yapılabiliyor. Artık çığır açıcı atomik ölçekteki cihazların şifrelere ihtiyacı olmayacak. Üstelik bu yeni teknik her türlü malzeme için uygulanabiliyor. Dolayısıyla, kimliklendirme teknolojilerinde rakip tanımayacak gibi duruyor.

Ekip, kimliklendirme için kullandıkları atomik yapıların simüle edilmesi için çok fazla bilgisayar gücüne gerek olduğunu ve makul bir zaman ölçeğinde bir kuantum bilgisayarla bile bunun başarılamayacağını belirtiyor. Buna, temelde yatan yapının bilinmez olduğunu da eklersek, atomlar teker teker sökülmediği sürece simülasyon yapmanın ne derece zor olduğunu anayabiliriz.

Nano-yapıların fabrikasyonunda karşılaşılan homojensizlik (tek tipli olmayış) genelde ortaya çıkan cihazın öngörülemeyen davranışlar sergilemesine yol açar ve normalde bu istenmeyen bir durumdur. Ekip, bu kuantum davranışın atomik olarak benzeri yapılamayacak olan kimlikler oluşturmada işe yarayabileceğini göstermiş oldu.

CMOS uyumlu teknoloji ile bir elektronik ölçüm sistemi kullanan Q-ID cihazı, şu anda varolan çip üretim süreçlerine kolayca entegre edilebilir gibi görünüyor. Bu da toplu üretim için maliyetin düşük olacağı anlamına geliyor. Yeni cihazlarda ayrıca ürünün tedarik zinciri boyunca izlenebilmesi ve bireysel adresleme yapılabilmesi gibi ek özellikler de bulunacak.

Lancaster Üniversitesi ekibinin lideri ve aynı zamanda Quantum Base şirketinin kurucularından olan Dr.Robert Young, ürettikleri cihazların geniş bir ürün yelpazesinde kimliklendirme yapabileceğini belirtiyor. Şirketin bir diğer kurucusu olan Phil Speed ise Q-ID cihazlarının kimliklendirme konusunda yepyeni bir adım olduğunu ve geliştirdikleri bu güvenli teknolojiyi müşterilerine sunmak için sabırsızlandıklarını ekliyor.

 




Kaynak: Phys.org, "Invention of forge-proof ID to revolutionise security" < http://phys.org/news/2015-11-forge-proof-id-revolutionise.html >

Referans: J. Roberts et al. Using Quantum Confinement to Uniquely Identify Devices, Scientific Reports (2015). DOI: 10.1038/srep16456 < http://dx.doi.org/10.1038/srep16456 >




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir