Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
Zaragoza Üniversitesi, Londra King's College ve Birleşik Krallık Gökbilim Enstitüsü bilimcilerinden oluşan bir ekip, güneş sistemimizden geçmekte olan bir "karanlık madde fırtınası"nın, aksionları algılamak için her zamankinden daha iyi bir şans verdiğini fark etti. Araştırmacılar, Physical Review D dergisinde yayımlanan makalelerinde elde ettikleri bulguları ve gözlemlerinin karanlık maddenin anlaşılmasına nasıl yardımcı olabileceğini düşündüklerini anlatıyor.

Karanlık maddenin varlığına ilişkin çok güçlü kanıtlar var ama yine de bilimciler karanlık maddeyi gerçekten "görebilmek" için bir yol bulabilmiş değil. Bu nedenle, söz konusu gözlemi gerçekleştimeyi sağlayacak yolların arayışı sürüyor. Konu üzerinde çalışan araştırmacılar, S1 akıntısını inceliyordu. S1 akıntısı, Samanyolu'nun yuttuğu bir cüce gökadanın eskiden parçası olduklarını akla getirecek şekilde hareket eden bir yıldızlar topluluğu. Bu akıntı, Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın Gaia uydusundan alınan verileri inceleyen bir ekip tarafından 2017 yılında keşfedildi. Daha önce S1'e benzer başka akıntılar keşfedilmişti ama S1, yolu bizim güneş sistemimiz ile kesişen ilk akıntı. Üstelik yollarımız daha milyonlarca yıl boyu birlikte ilerleyecek gibi görünüyor.

Yapılan yeni çalışmada bilimciler, S1 bölgemizden geçerken gerçekleşebilecek olası bir çarpışmayı inceliyor. Çünkü bu, karanlık maddeyi incelemek için benzersiz bir fırsat sunuyor. S1 bizim bölgemizden geçerken, kurama göre karanlık maddenin de onunla birlikte hareket ediyor olması gerekecek. Ekibin yaptığı hesaplamalar, yaklaşık olarak saatte 500 km hızla ilerliyor olması gerektiğini söylüyor


Bilimciler, karanlık maddenin dağılımını ve yoğunluğunu gösteren çeşitli modeller hazırladı. Bu sayede, araştırmacıların araması için akıntının olası imzalarına ilişkin öngörüler üretebildiler. Buna göre karanlık madde için gözlemlenebilir kanıt arayan kişilerin, olay sayesinde normalden daha yüksek bir şansı olacak.

Ekip, WIMP (zayıf etkileşen büyük kütleli parçacıklar, İng. weakly interacting massive particles) algıçlarının sıradışı bir şey bulmasının pek olası olmadığını belirtiyor. Ama bir karanlık madde fırtınası olmasının, aksionların geniş izgesindeki olası tümsekler nedeniyle, aksionik karanlık maddenin algılanma şansını yükseltebileceğini ekliyorlar. Ayrıca, milyonlarca yıl daha güneş sistemi ile aynı yolu yürüyecek olan fırtınanın, kullanılmakta olanlardan daha gelişmiş olacak ilerideki algılama sistemlerinin kullanımı için veri sunabileceğine dikkati çekiyorlar.

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir