Bugünlerden, her şeyin başladığı o an'a doğru bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz. Bu infografik henüz tamamlanmış değil, ve ilginç ki; tam şu an biz bu satırları yazarken ve yayına aldığımızda sizler bu satırları okurken infografiğin hep biraz daha ötesine geçmiş olacağız ve ilerleme hiç bitmeyecek. Evet devam edecek, çünkü bahsettiğimiz şey; evrenin tamamlanmamış bir serüveni. Ve daha da keyifli olanı ise; geçmişten günümüze gelmesinin yanı sıra infografik, burada sona ermiyor ve günümüzden 10 milyar yıl sonrasına kadar tahmin edilen olayları da bize sunuyor.

Çeviri ve düzenlemesini tamamladığımız 13.8 Milyar yıl geçmişe kadar giden "Evrenin Zaman Tüneli" isimli bu infografik, Slovak grafik tasarımcı Martin Vargic tarafından oluşturuldu. Tasarımcı; infografik üzerindeki her şeyi Uzay'ı, Dünya'yı, yaşamı ve insanlığı etkilemesine göre renklere ayırdı, bu yönüyle değişimleri ve etkileşimleri kolaylıkla ayırt edebileceksiniz.

13.8 milyar yıl önce her şeyin başı olan Büyük Patlama ile evren oluşmaya başladı. 13.65 milyar yıl önce, Dünya'dan yaklaşık 190.1 ışık-yılı uzaklıkta, evrenin bilinen ilk ve en eski yıldızı olan Methuselah oluştu. Bu yıldız geçmişte astronomlar arasında bazı tartışmalara sebep oldu, çünkü tahminlere göre bu yıldız 16 milyar yıl yaşındaydı ve bu da evrenin doğumuyla uyumlu değildi,  dolayısıyla da pek mantıklı gelmiyordu.

2013 yılında bilim insanları mesafe, parlaklık, bileşim ve yapıya dair verileri bir araya getiren yeni bir yöntem kullanarak bilinen en eski yıldız olan Methuselah'ın yaşını evrenin yaşıyla biraz daha uyumlu hale getirebildiler. Araştırma ekibinin başı Pennsylvania State University'den Howard Bond; her şeyi bir araya getirdiğimizde belirleyemedikleri bir artıkla birlikte yıldızın 14.5 milyar yıl yaşında olduğuna eriştiklerini söylüyor.

Ancak ne var ki; 14.5 milyar yıl yaşı, hâlâ evrenin yaşından büyüktü. Bond'un bu belirsizliği; artı-eksi 800 milyon yıl kadar olabileceğini, dolayısıyla Methuselah'ın 13.7 milyar yıl önceye, Büyük Patlamanın hemen sonrasına koyulabileceğini gösterdi.

Hızlı bir ileri sarma ile 10.4 milyar yıl önce evren ilk kez yaşanabilirliğe olanak sunuyor ve yaşamın ortaya çıkmasına şans tanıyor. Ancak söylemeliyiz ki; Dünya üzerindeki yaşamı tam olarak saptayabilmemiz için 4.2 milyar yıl (ilk tahminler) önceye gitmemiz gerekiyor, bu andan itibaren her şey şekillenmeye başlıyor. (Ayrıca, zaman tüneli daha ihtiyatlı tahminleri de barındırıyor ve 3.9 milyar yıl öncesini (son tahminleri) de gösteriyor.)

Dünya'daki ilk doğal nükleer reaktörün ne zaman oluştuğunu ya da gökyüzündeki en parlak yıldızın ilk ne zaman göründüğünü bilmek ister misiniz? O halde aşağıya doğru devam edin, çünkü aradığınızdan fazlasını bulacağınızı iddia ediyoruz.

Keyifli dolaşmalar diliyoruz.

evrenin-zaman-tuneli-infografik-bilimfilicom
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir