Post Author Avatar
Erhan Güven
Sağlık Bakanlığı - Yazar
Sık görülmesinden ve yıllar içinde görülme sıklığının artma eğiliminde olmasından dolayı neden-sonuç araştırmalarının üzerinde en çok yoğunlaştığı hastalıklardan birisidir meme kanseri. Ortaya çıkma riskini arttıran birçok faktör iyi bir şekilde tanımlanmış olsa da beslenme alışkanlıklarıyla arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalarda, alkol tüketiminin hastalık sıklığını arttırması ötesinde elle tutulur fazlaca bilgiye sahip değiliz.

Bu eksikliği giderecek bir adım olarak, Akdeniz tipi beslenme ile kalp ve damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştırmak için 2003 yılından 2009’a kadar 7447 hastanın ileriye dönük olarak takip edildiği ve sonuçların ziyadesiyle iyi çıkmasına bağlı olarak, ortalama 4.8 yıllık takip süresi sonunda 2010 yılında sonlandırılan PREDIMED çalışması içindeki 4282 kadın hasta, meme kanseri açısından tekrar değerlendirildi ve tabir yerindeyse PREDIMED’in yağı çıkarıldı.

Takiplerde tespit edilen 35 meme kanseri olgusu beslenme gruplarına göre değerlendirildiğinde fazladan sızma zeytinyağı tüketen alt gruptaki hastaların meme kanserine yakalanma görece riskleri, normal diyetle beslenenlere göre %62 oranında azalmış olarak tespit edildi. Sonuçların elde edildiği çalışmanın asıl amacının meme kanserini araştırmak olmadığı bilinciyle, incelenen kadınların 60 yaşın üzerinde ve kalp hastalığı açısından risk altında olmaları ve ortaya çıkan kanser sayısının az olması gibi daha birçok kısıtlayıcı durumlar da göz önüne alındığında, her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilse de, “Bol sızma zeytinyağlı Akdeniz tipi diyet sizi meme kanserinden korur” şeklinde bir yargıya varmak için henüz çok erken.

Yine de bu itibarlı yayın, takip süresi uzun, denek seçimi ve tasarımı tamamen meme kanserine uygun olarak yapılmış ileriye dönük beslenme temelli çalışmalar açısından, Akdeniz tipi beslenme ve sızma zeytinyağının önemli bir çıkış noktası olacağına işaret etmesi açısından oldukça değerli kabul edilebilir.

 

(PREDIMED çalışmasında Akdeniz tipi beslenme olarak, zeytinyağı, taze meyve, ceviz, badem, bakliyat, balık, beyaz et ve alkol alınacaksa şarabın önerildiği, krema, şeker, kızartma, tereyağı, margarin, kırmızı et, hazır tatlıların önerilmediği bir beslenme şekli kastedilmektedir.)

 




Kaynak:
10.1056/NEJMoa1200303
10.1001/jamainternmed.2015.4838


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir