Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Birçok ülkeden bilim insanının yer aldığı araştırma grubu, tarımın en eski fosil kayıtlarına ulaştı. Fakat bu tarımı yapan insanlar değil, böcekler.

James Cook University'de yardımcı doçent Eric Roberts’in öncülüğündeki araştırma grubu, Afrika’da Great Rift Vadisi dip tortusundaki 25 milyon yıllık beyaz karınca yuvası fosilinin içerisinde mantar bahçelerinin en eski örneğini keşfetti. Mantar yetiştiriciliği yapan beyaz karınca kolonileri, mantarları yer altındaki yuvalarında ya da boşluklarda yetiştiriyorlardı. Bu sayede bitki materyalini, beyaz karıncalar tarafından daha kolay bir şekilde sindirilebilir yiyecek kaynağına çevirebiliyorlardı.

Roberts’in belirttiğine göre; bilim insanları daha önce modern beyaz karıncalardan alınan DNA örneklerini, beyaz karıncaların mantar çiftçiliği davranışının kökenini kestirebilmek için kullanmışlardı. Tanzanya’da yeni ortaya çıkan fosil kanıtı ile yapılan çalışmalar, beyaz karıncaların bu davranışlarının zamanının ve evriminin daha doğru şekilde belirlenmesini sağladı. Ayrıca bu davranışın tabiatı ve çevreyi ciddi şekilde değiştirdiği düşünülüyor.

Ohio University’de anatomi profesörü Patrick O’Connor’ın belirttiğine göre; ‘’Bu tarz bir araştırma, fosil kayıtlarının ile karşılaştırmalı biyolojinin modern yaklaşımlarının perspektiflerinin entegre edilmesi ihtiyacını vurguluyor. Bu, evrimsel biyolojiye bütünsel bir yaklaşım ve karanlık zamanlardaki çevresel değişiklikle ilgili bilgimizi önemli ölçüde artırıyor.’’

tarihin-en-eski-ciftcileri

Araştırmacılardan birisi olan Wageningen University’de yardımcı doçent Duur Aanen’e göre, tarıma geçiş dramatik bir şekilde hem mantar yetiştiren beyaz karıncalar için hem de yetiştirdikleri mantarlar için muhtemel yaşam ortamlarının yelpazesini genişletti. Bu tıpkı on milyonlarca yıl sonra insanların ve yetiştirdikleri ürünlerin durumuna benziyor. Beyaz karınca tarımının anavatanı büyük olasılıkla Afrika yağmur ormanları olsa da, kültür mantarı yetiştiricisi olmaları beyaz karıncaların daha az tercih edebilecekleri kuru savanalara ve ayrıca Afrika dışı göçlerle Asya’ya yayılmalarına yardımcı oldu. Roberts’e göre, bu hadise Great Rift vadisinin ilk gelişimi ve ilgili dönemde tabiatın ciddi dönüşümü tarafından tetiklenmiş olabilir

Yapılan bu keşif, beyaz karınca-mantar sembiyotik ilişkisinin başlangıcının en az 31 milyon yıl önce başladığını gösteriyor. Ayrıca bu ilişki, ormanlardaki karbon döngüsünün tarihi ile ilgili bildiklerimiz açısından oldukça önemli.




Kaynak: The world’s oldest farmers, James Cook University, Retrieved from https://www.jcu.edu.au/news/releases/2016/june/the-worlds-oldest-farmers

İlgili Makale: http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0156847




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir