Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

"Aaa bu ben miyim !?"
"Sesim böyle mi benim !?"
"Benim sesim neden bu kadar ince çıkmış?"

Bu tepkiler size de tanıdık gelmiş olmalı. Sesinizi kaydedip, tekrar dinlediğinizde hemen hemen herkes benzer cümleleri kurarsınız. Oysa kaydolan ses gerçekten de sizin sesinizdir. Peki ama neden kendi sesiniz size bu kadar yabancı gelir? Çünkü muhtemelen konuştuğunuzda sesinizi daha farklı duyuyorsunuzdur.

Kendi sesimiz iç kulağımıza iki farklı yol izleyerek ulaşır ve bu yollar bizim ses algımızı etkiler. Hava yoluyla iletilen (dış çevreden alınan ses) ses dalgalar halinde yayılır ve dış kulak yolu ile orta kulaktaki kulak zarına oradan iç kulaktaki kokleaya ve iç kulaktaki sıvı dolu kanallara taşınır. Ancak kemik-yoluyla iletilen ses kafamızdaki dokular aracılığıyla direkt olarak kokleaya ulaşır.

Konuştuğunuzda, ses enerjisi çevrenize yayılır ve hava yolu ile dış kulak vasıtasıyla kokleanıza ulaşır. Fakat ses aynı zamanda ses tellerinizden ve diğer yapılardan geçerek direkt olarak da kokleanıza ulaşır. Burada kafanızın mekanik özellikleri sesinizin daha derin olmasına ve düşük frekansta titreşimler oluşturmasına sebep olur. Konuştuğunuzda duyduğunuz ses, bu iki yol ile ulaşan seslerin kombinasyonudur. Ancak sesinizi kaydedip dinlediğinizde, kemik-yoluyla (sesinizin, ses telleriniz ve diğer dokular ile direkt olarak kokleanıza ulaşması durumu) iletilen ve "normal" sesiniz gibi duymanıza sebep olan yol devreden çıkmış olur ve ses kombinasyonunuzun yalnızca hava yoluyla iletilen parçası ile gelen sesinizi duyarsınız. Bu da siz de farklı bir ses olduğu algısı oluşturur. Tersi durumu kulaklarınızı tıkayarak deneyimleyebilirsiniz. Bu anda da ses kombinasyonunuzun hava yolu ile iletilen parçasını ortadan kaldırmış olur yalnızca kemik-yoluyla iletilen sesinizin titreşimlerini duyarsınız.

Yani aslında ses kaydından dinlediğiniz ses; sizin diğer insanlar tarafından duyulan sesiniz. Konuşurken algıladığınızın kendi sesinizden farklı olmasının sebebi de; kendi sesinizin size ulaşırken izlediği bu iki farklı yoldur.

Öte yandan, bazı insanların iç kulaklarında anormallikler olabilir, bu durum da sesin kemik yoluyla iletilen parçasında hassaslıklar oluşmasına sebep olabilir. Bu insanlar nefes alış-verişlerini ve dahası gözlerinin göz yuvasındaki hareketlerini de duyabilirler.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir