Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
University of East Anglia (UEA)’dan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre; amino asit zengini gıdalar tüketmek, sigarayı bırakmak ya da egzersiz yapmak kadar kalbe iyi geliyor olabilir.

Yayımlanan araştırmaya göre, et ve bitki temelli proteinlerde bulunan belirli amino asitlerin yüksek miktarda bulunduğu gıdalarla beslenen insanların kan basıncı düşüyor ve damar sertliği azalıyor.

Araştırmada kullanılan değişkenlik hesabında daha önceden rapor edilmiş tuz alımı, fiziksel aktivite, alkol ve sigara tüketimi gibi yaşam tarzı risk faktörleri yer alıyor.

Araştırmacılar 7 amino asitin, sağlıklı vücut kütle indeksine sahip yaklaşık 2000 kadının kalp sağlığına etkisini incelediler. Araştırmada kullanılan 2000 kadının verileri de İngiltere’deki 12,000 ikizin yaş ile alakalı hastalıklarının çevresel ve genetik sebeplerinin çalışılması için biriktirildiği TwinsUK veritabanından alındı.

Bilim insanları 2000 kadının beslenmelerini kan basıncı, kan damarlarının genişliği ve sertliği ile karşılaştırdılar. Araştırmaların sonucunda yüksek oranda amino asit alan kadınların, diğer kadınlara göre daha düşük kan basıncına ve daha az sert kan damarlarına sahip olduklarının güçlü delillerine ulaşıldı.

Fakat, araştırmacıların belirttiğine göre amino asitin alındığı kaynak çok önemli. Eğer bitki temelli kaynaklardan yüksek oranda amino asit alınıyorsa bu durum düşük kan basıncına sebep oluyor, eğer hayvan temelli besinlerden yüksek oranlı amino asit alınırsa bu durum da daha az damar sertliğine neden oluyor.

Araştırmanın başındaki Norwich Medical School UEA’dan Dr Amy Jennings’ de bu araştırmanın çeşitli amino asitlerin kardiyovasküler sağlığa koruyucu etkilerini gösterdiğini belirtiyor.

‘’ Et, balık, süt ürünleri, fasulye, mercimek, brokoli ve ıspanak gibi protein zengini gıdaların tüketiminin artırılması oldukça önemli ve kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılması için rahatlıkla ulaşılabilecek bir yöntem. ‘’ 

Daha öncelerde yapılmış araştırmalar da protein alımının faydalarını destekliyordu. Fakat bu araştırmada bilim insanları, hayvansal temelli amino asitlerin mi yoksa bitkisel temelli amino asitlerin mi daha faydalı olduğunu da öğrenmek istediler. Bu yüzden hem bitkilerden hem de hayvanlardan alınabilen amino asitleri incelediler.

Araştırmacılar 7 amino asiti çalıştılar- arginine, cysteine, gulutamic acid, glycine, histidine, leucine, ve tyrosine. Glutamic acid, leucine ve tyrosine hayvansal kaynaklardan ve yüksek oranda alınırsa damar sertliğini azaltıyordu. Fakat, 7 amino asitin tamamı da özellikle bitkisel kaynaklardan alındığında kan basıncını azaltıyordu. Araştırmacıların belirttiğine göre, amino asit alımının kan basıncı üzerindeki etkisi tuz alımı, fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi risk faktörlerinin kan basıncına olan etkisinden çok daha fazlaydı.

Ayrıca çok ilginç bir şekilde, damar sertliği konusunda amino asit alımının yarattığı değişim sigara içmemenin yarattığı değişim ile oldukça benzerdi. Araştırmacıların belirttiğine göre, özellikle hayvansal besinlerden günlük sağlıklı miktarda amino asit alımına örnek; günlük 75 gr biftek, 100 gr somon fileto ya da 500 ml yağsız süt tüketimi olabilir.

Araştırmacılar günlük gerekli amino asit miktarının alınmasının sağlığa olan faydalarından bahsederken, bu mekanizmanın anlaşılması için gut mikropları ile doğrudan ya da dolaylı bağlantısının olup olmadığının araştırılmasının gerekliliğini de belirtiyorlar.

 




İlgili Makale:  A. Jennings, A. MacGregor, A. Welch, P. Chowienczyk, T. Spector, A. Cassidy. Amino Acid Intake Is Inversely Associated with Arterial Stiffness and Central Blood Pressure in WomenJournal of Nutrition, 2015; DOI: 10.3945/%u200Bjn.115.214700




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir