Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
9 yıldan daha uzun süren ve yaklaşık 4.8 milyar kilometrelik bir yolculuktan sonra artık sona gelindi. NASA'ya ait New Horizons adlı uzay aracı bugün Plüton’a 12.000 metre mesafe yaklaşacak.

Pek de heyecanlanmadıysanız şunu söylemeliyiz; heyecanlanmalısınız! Bir yaşam süresinde muhtemelen yalnızca bir kere olacak olan bu görev ile; Plüton gibi önemli bir gezegene daha önce hiç yaklaşılmadığı kadar yaklaşılacak ve görüntüleri bu yakınlıktan bir uzay aracı tarafından çekilecek.

Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory  ( Uygulamalı Fizik laboratuvarı ) araştırmacılarından ve New Horizons görevinin yöneticisi olan Alan Stern : "Dokuz buçuk yıllık bir uçuş ile, Plüton beklemeye son derece değerdi." dedi. Olayın önemi şuradan da anlaşılabilir; bundan önceki en önemli gözlem olayında 1989'da Voyager 2 aracı Neptün'ün yanından uçarak geçmişti.

Türkiye saatine göre dün sabahın erken saatlerinde New Horizons Plüton'un 1.6  milyon kilometre yanına kadar varmıştı; ve halen gezegen ve gezegenin beş uydusuna doğru 49.600 kilometre/saat hızla ilerlemekte. Şu saatlerde varmış olması (NASA'nın saatine göre sabah 7:49 ) beklenen uzay aracının başarılı bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını ise gece geç saatlerde öğrenebileceğiz. ( çünkü tek yöndeki iletişim süresi 4.5 saat alıyor). İlk sinyaller ve verilen ancak çarşamba gecesi saat 2:00 civarlarında elde edilebileceği düşünülüyor.

Şu ana kadar elimizde Plüton'a ait tek görseller sanatçıların anlatımı ile bu örneklerdir. Ancak bu geceden itibaren Plüton ve uydusu Charon'a ait gerçek görüntüler ulaşacak. Görsel : NASA/JHUAPL/SwRI Şu ana kadar elimizde Plüton'a ait tek görseller sanatçıların anlatımı ile bu örneklerdir. Ancak bu geceden itibaren Plüton ve uydusu Charon'a ait gerçek görüntüler ulaşacak. Görsel : NASA/JHUAPL/SwRI Şu ana kadar elimizde Plüton'a ait tek görseller sanatçıların anlatımı ile bu örneklerdir. Ancak bu geceden itibaren Plüton ve uydusu Charon'a ait gerçek görüntüler ulaşacak. Görsel : NASA/JHUAPL/SwRI


Uzun uçuş sürelerine rağmen, son iniş aşaması iki saatin biraz üstünde bir zaman alacak. Çarşamba günü iyi fotoğraflar elde edileceği düşünülüyor ancak tüm verilerin toplanıp Dünya'ya tamamının ulaştırılması toplamda 16 ay sürecek. Bunun sebebi ise hem aradaki uzak mesafe hem de 10 yıl kadar önce üretilen uzay aracının düşük bit oranı olarak gösteriliyor.

New Horizons Plüton, Charon ve diğer dört uydu olan Hydra, Nix, Styx ve Kerberos'u gözlemlemek üzere son iniş salınımları sırasında yüzlerce küçük hareket ve varyasyon gerçekleştirecek. İlk kaliteli fotoğraflardan sonra Plüton yüzeyindeki güneş rüzgarlarına dayanan çok daha fazla veri, aracın üzerindeki yedi ayrı enstrüman tarafından toplanacak ve önümüzdeki aylarda yavaşça Dünya'ya iletilecek.

Bu iniş gezintisi aşamasında uzay aracı gezegene 12.5 kilometre yakınlıkta bulunacak. Karşılaştıracak olursak kendi gezegenimiz Dünya'nın en ünlü kareleri Apollo 17 tayfası tarafından yaklaşık 45.000 kilometre mesafeden çekildi. Plüton'dan (Ay'ın üçte biri büyüklüğünde bir gezegen) gelecek görüntüler bu anlamda bugüne kadar çekilmiş her görselden 300 kat daha iyi bir görüntüye sahip olacak.

Heyecanımızı artıran diğer bir nokta ise, şimdilik planlanan başka bir Plüton misyonu bulunmuyor. Uzun mesafe yolculuk ve yüksek sayıda gerçekleşecek olan operasyona rağmen, bu görev ile cevaplanamayacak bir soru soru işareti kalmaya devam edecek.

Güneş sisteminin sınırındaki Kuiper Kemeri'nde yüzlerce Plüton boyutlarında cisim olduğu düşünülüyor. Bir veya daha fazlası ise yine New Horizons tarafından Plüton'dan sonra keşfedilecek. Şimdilik yapacağımız şey ise arkamıza yaslanıp uzay keşif tarihinin en önemli haberlerini beklemek olacaktır.

Keşfinden 85 yıl sonra, Plüton sonunda sırlarını açığa dökecek.

bugun-plutona-iniyoruz-bilimfili-com1 Pluton ile uydusu Charonun, Dünya ile karşılaştırılması


 




Kaynak : IFLScience, New Horizons' Will Arrive At Pluto Tomorrow!, www.iflscience.com/space/everything-you-need-know-about-new-horizons-arriving-pluto-tomorrow


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir