Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bir kuyruklu yıldıza iniş yapan ilk uzay aracı olma ünvanına sahip olmasının ardından, 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldız üzerindeki koşullar; Philae ile yeniden bağlantı kurmayı giderek daha da zor hale getirdiği için, Alman Uzay Ajansı (DLR); artık Philae isimli uzay aracına "elvada" deme zamanının geldiğini açıkladı. Bilime katkıları bir yana, twitter hesabı üzerinden "attığı" tweetlerle kendisine sevgi beslememize sebep olan Philae'ye, elveda demek; hepimiz için fazlasıyla üzücü.

Toplamda 60 saatten fazla bir sürede yürütülen araştırmalar, araştırmacılara bolca veri sağlamasına rağmen, uzay aracı yolculuğu boyunca pekçok sorunla karşılaştı. Bunlardan birisi de; kuyruklu yıldız yüzeyine inmesi esnasında gerçekleşti. 10 yıldan fazla bir süredir uzay boyunca sürdürdüğü 510 milyon kilometrelik macerasının ardından zıpkın sistemi bozulan Philae, kuyruklu yıldız yüzeyine çarparak iniş yapabildi. Kuyruklu yıldızın yüzeyine indiğinde ayaklarını yüzeye sabitleyemeyen Philae, iki kez uzaya geri zıpladı ve planlanan asıl hedef noktasından 1 km kadar uzaklıkta durdu. İniş yaptığı bölgenin gölge bir yer olmasından kaynaklı olarak güneş pillerini yeterince şarj edemedi.

Durumu daha da kötü yapan ise; iniş yapılan bölgedeki sıcaklık; geceleri 180 dereceye kadar düşüyordu ve bu sıcaklık da; Philae'nin dizaynı için uygun sıcaklığın çok çok altında idi.

Yeterince ışık alamaması ve sıcaklığın düşmesi uzay aracının sistemlerini yavaş yavaş bozmaya başladı. Ve Philae araştırmacılarla olan bağlantısını kaybetmeye başladı. Daha öncesinde de birçok defa bağlantı kaybedilmişti ancak bazen aylar süren sessizliğe rağmen yeniden bağlantı kurulabilmişti. 7 Aylık sessizliğin ardından 14 Haziran 2015'te tekrar uyanan Philae ile 85 saniyelik bir iletişim kurulmuştu. Ancak Temmuz 2015'teki son sinyallerin ardından uzay aracı sessizliğe gömüldü.

DLR'a göre Phila'nin "kış uykusundan" uyanması pek olası gözükmüyor ve istasyon; bağlantı kurma denemelerini sonlandırdıklarını açıkladı. Ancak, Philae haberleşme kanalı, gücü bitene kadar açık kalmaya devam edecek. Bu da şu anlama geliyor; pek mümkün gözükmese de araç sinyal gönderebilir. Öte yandan, bu mekanizmanın açık bırakılması ajansın; Philae'nin tekrar "hayata döneceğine" dair bir umut beslediğini gösteriyor. :)

Philae Projesi Yöneticisi Stephan Ulamec; Philae ile tekrar bağlantı kurulması ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu ve daha fazla komut göndermeyeceklerini söylüyor.

Philae'nin kariyeri bitmesine rağmen, Avrupa Uzay Ajansı tarafından Philae'yi taşıyan "kankası" Rosetta isimli uzay aracı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yörüngesinde dönmeye devam edecek. Dünyanın hemen her yerindeki araştırmacılar ve Wall-E tarzı bir robota sevgi besleyen bütün insanlar için üzücü bir gün olsa gerek. Güle güle Philae !

İşte bu sevimli uzay aracının twitter'daki en neşeli anlarına ait tweetleri:




























Kaynak: DLR. "A slow farewell – Time to say goodbye to Philae", http://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-16721/#/gallery/21960
*Hrala J. "It’s time for us to say goodbye to the Philae lander", http://www.sciencealert.com/it-s-time-for-us-to-say-goodbye-to-the-philae-lander


Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir