Pallas Kedilerine Barınak Yapılıyor

Son derece nadir olan ve yumuşacık olan bu vahşi kediler, Sibirya’da kendi barınaklarına sahip olacak Rusya’daki doğacılar, Sailyugemski Doğa Parkı’nın içindeki 32 kilometkarelik bir..
Görsel Telif:

Son derece nadir olan ve yumuşacık olan bu vahşi kediler, Sibirya’da kendi barınaklarına sahip olacak

Rusya’daki doğacılar, Sailyugemski Doğa Parkı’nın içindeki 32 kilometkarelik bir arazi parçasını, son derece nadir ve türü tehlike altında olan Pallas kedileri (Otocolobus manul) için ayırmaya karar verdiler.

Bu sevimli yakalanması zor kedilerden o kadar az miktarda kaldı ki, bilim insanları bunlar üzerinde fazla çalışma şansı elde edemiyor. Yeni parkın kedileri sadece yok olmanın kıyısından kurtarmaya yardım etmeyeceği, aynı zamanda araştırmacılara da onlarla ilk defa yakından çalışma şansı sunacağı bekleniyor.

Araştırmacı Alexey Kuzhlekov, The Siberian Times’dan Olga Gertcyk’a şöyle konuşuyor: “Pallas kedilerinin sayısını tahmin etmemiz ve doğal yaşam alanı üzerinde çalışmamız gerekiyor.

“Bu tür üzerinde bulunan en son verilerin tarihi geçmiş durumda. Son 30 veya 40 yıldır güncellenmedi. Ayrıca çevrimiçi olarak mevcut olan bir veritabanı oluşturduk. Nadir kediler ile gerçekleşen her karşılaşmanın bilgisi buraya yükleniyor.”

Eğer Pallas kedi gerçekleriniz güncel değilse, işte araştırmacıların şimdiye kadar bildikleri üzerine bir bellek tazeleyici.

Pallas kedisi aslında Alman doğacı Peter Pallas tarafından 1776 yılında tanımlandı. Onu aslen Felis manul olarak adlandırmıştı, ancak, “Otocolobus” Yunanca’da “çirkin kulaklı” anlamına geldiğinden, yıllar sonra Otocolobus manul olarak tekrar sınıflandırıldılar.

Bu “çirkin kulaklı” ismi, Pallas kedilerinin genelde paniğe kapıldıkları veya sinsice dolaştıkları zaman ultra yumuşak kürklerine doğru geri kıvırdıkları küçük kulaklara sahip olmalarından kaynaklanıyor.

Ve yumuşaklıktan bahsedersek, Pallas kedilerinin son derece yoğun kürkleri var ve onları aslında olduklarından çok daha büyük gösteriyor. Yani, sevimli tüyleri yırtıcılardan korunmak için aslında harika bir yol.

Eğer bir Pallas kedisinin tüylerini kırpacak olursanız (ki bunu tavsiye etmiyoruz), kuyruğu hariç kabaca 66 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 4.5 kilogram ağırlığında (muhtemelen çok sinirli) bir kedi elde edersiniz. Karşılaştırmak gerekirse, iri bir ev kedisiyle yaklaşık aynı boyutta.

Burada bir ev kedisi gibi davrananı bile var:

Pallas kedileri, Rusya’nın güneyindeki uzak bölgeler, Moğolistan’ın kuzeyi ve kayalık arazileri tercih ettikleri Çin’in orta bölgelerinin bazı kısımlarında yalnız yaşıyorlar. Çok kısa bir eşleşme dönemleri var (normalde Şubat ve Mart’ta oluyor) ve bir dişinin cinsel döngüsü sadece 26 saat sürüyor.

Bu gerçekler göz önüne alındığında, araştırmacıların Pallas kedileri üzerinde çalışmakta ne kadar zorlandıklarını görmek kolay. Ve maalesef, genelde Moğolistan’da kürkleri için onları avlayan avcılar ve yaşam alanlarının kaybı yüzünden, bu harika kediler şimdi yok olmanın kıyısında.

Bu yüzden uluslararası araştırmacılardan oluşan bir takım, Rusya hükümetinden Kazakistan ve Altay Dağları’ndaki Moğolistan’ın sınırları arasında, ülkenin güney kısmında bulunan Sailyugemski Doğa Parkı’ndaki arazinin bir kısmını onlara barınma alanı olarak ayırması için talepte bulundu.

Sailyugemski Park müdürü Denis Malikov, The Siberian Times’a şöyle konuşuyor: “Dünya, yok olmanın kıyısında olmasına rağmen Pallas kedisini insafsız bir şekilde unuttu. Rusya’da onun üzerinde çalışan sadece bir avuç araştırmacı var.”

Şu anda takım, video kapanları kullanarak parktaki Pallas kedisi nüfusunu gözlüyorlar ve Kasım itibariyle tam nüfus rakamları elde edeceklerini umuyorlar.

Küçük Vahşi Kedi Koruma Vakfı’ndan Jim Sanderson, The Siberian Times’a şöyle bir açıklamada bulundu: “Rusya’daki meslektaşlarımız, kedileri gözleyerek harika bir iş yapıyorlar. Bütün dünya, kar leoparının yaşadığı yerin burası olduğunu ve parkın onun korunmasından sorumlu olduğunu biliyor. Pallas kedisinin de korunmaya ihtiyacı var.”

Tüylü Pallas kedisinin geri gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek.


Kaynak: http://www.sciencealert.com/these-fluffy-wildcats-are-getting-their-own-sanctuary-in-siberia


 

Etiket
  • Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
  • Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
  • Destek Ol
Yorum Yap (0 )

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bağış Yap, Destek Ol!
Projelerimizde bize destek olmak isterseniz,
Patreon üzerinden
bütçenizi zorlamayacak şekilde aylık veya tek seferlik bağışta bulunabilirsiniz.
E-Bülten Üyeliği
Duyurulardan e-posta ile
haberdar olmak istiyorum.
Reklam Reklam Ver
Arşiv