Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bebekler doğduğunda, onlara küçük basit bir makine ile duyma testi uygulanır. Peki ya bu test bir gün çocukların ilerideki okuma başarılarını anlamada ve ileride ekstra yardıma ihtiyaç duyacak insanları tanılamada kullanılırsa? Yeni bir çalışma bu ihtimal için çok önemli bir adım niteliğinde.

Bu hafta PLOS Biology'de yayımlanan çalışmada, Nina Kraus ve Northwestern University'deki ekip arkadaşları okul öncesi çocuklarda okuryazarlık ile ilgili bir biyoişareti (biomarker) bulduklarını rapor etti. 3 yaş grubunda elektroensefalogram (EEG) kayıtlarına bakarak, çocukların gürültü ortamlarda ünsüz sesleri ayırt etme yetenekleri ile ileride ne kadar iyi okuyacakları tahmin edildi.

Okuma öncesi çocuklarda bir biyolojik işaret bulmak ve tanımlamak araştırmanın; okumanın sinirbilimi ile ilgili en önemli araştırmalardan biri olmasını sağladı.

Çocukların ilk kez dil öğrendiği bu yeteneklerini kazandıkları sırada arkaplan sesleri (background noises) hep mevcuttur. Oynayan çocukların sesleri, televizyon gürültüsü gibi sesler beynin sessiz harfleri ve bu sesleri ayırt edebilme yeteneğini engelleyici bir rol oynar.

Krauss ise konu ile ilgili : “ Her gün dinleme deneyimleri, çocuklar için ipucu işlevi görerek, anlamlı sesleri ayırt etmesini sağlar. Eğer çocuk bu sesleri arkaplan sesine nazaran anlamlandıramazsa, dil bilişsel kaynakları okuma eğitimi başlarken de kullanamaz hale gelebiliyorlar." açıklamasını yaptı.

Ekip, gürültü içinde konuşmanın nasıl bir duyu yarattığını sorguluyor. Arkaplan gürültüsünün ses tanılama sürecini engelleyici etkisi olduğundan dolayı, bazı çocukların arkadaşlarına göre dil gelişiminde sinyalleri gürültüden ayırt etmekte zorlanmasına sebep olduğu düşünülüyor. Bu sürecin sağlıklı işlemesi ise çocukların okuma gelişimini yürütüyor ve sinir sisteminin sesleri ne kadar iyi yazacağını ve kaydedeceğini belirliyor.

Herşey bir araya geldiğinde araştırma, çocuklar için ses-anlam haritalarını geliştirmek için yeni girişimlerin önünü açabilir ve daha iyi okuma yeteneğine sahip çocukların yetiştirilmesini sağlayabilir.

Ekibin yaptığı gibi 30 dakikalık bir EEG testinin okul öncesi çocuklarda uygulanması, karmaşıklığı ve pahasından dolayı zorluk yaratsa da, okur-yazarlık göstergesi bir biyoişaretin tespiti gelecekteki test prosedürlerinin geliştirilmesinde kullanılabilir.

 




Referans : Cognitive Neuroscience Society Official Website, Distinguishing Consonant Sounds in Noise Predicts Reading Ability in Preschoolers, www.cogneurosociety.org/literacy_kraus_july15/




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir