Post Author Avatar
Aslı Koçbaba
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen

Görsel: Fabrice Demeter


Laos'un kuzeyinde bir mağaranın birkaç metre derininde ilkel döneme ait insanların fiziksel olarak birbirlerinden farklılıklar gösterdiğine dair yeni deliller sunan bir ilkel insan kafatası ile bir çene kemiği bulundu. Bu yeni araştırma PLOS ONE 'da yayımlandı.

2009 yılında Laos’un Annamite Dağları’ndaki Tam Pa Ling olarak bilinen mağarada yapılan arkeolojik çalışma ile antik çağlara ait bir insan kafatası bulunmuştu ve bulgular 2012’ de Proceedings of the National Academy of Sciences ’da yayımlanmıştı.

Kafatasının keşfi bizi 20.000 yıl önceye modern insanın yaptığı bir göçe götürüyor. Bu da insanların; Afrika'dan göçlerinden sonra Güneydoğu Asya kıyılarına ve adalarına göçtüklerini, aynı zamanda da düşünülenden daha önce, 46.000 ila 63.000 yıl önce iç kısımlara göç ettiğini ortaya koyuyor.

2010'nun sonunda keşfedilen çene, kafatasıyla neredeyse aynı döneme ait. Fakat çeneden farklı olarak, kafatası; modern ve arkaik insan özelliklerini bir arada bulunduruyor.

Çalışmanın öncülerinden, University of Illınois'te antropoloji profesörü Laura Shcakelford bu çene için:
"Toplam vücut büyüklüğündeki bu inanılmaz küçüklüğüne ek olarak, bu çene; arkaik atalarımız Neandertallarda görülen çıkıntılı çene kemiğinin varlığı gibi modern insan anatomisinin --örneğin; öğütücü dişleri bir arada tutan çok kalın bir kemik-- özelliklerinin bir karışımına sahip" diyor.

Shackelford, bulunan arkaik ve modern insan özellikleri kombinasyonunun sıradışı bir şey olmadığını ve Afrika, Doğu Avrupa ve Çin’de bulunan diğer insan fosillerinin de bu karakteristiklerin karışımını ortaya koyduğunu belirtiyor.

Tam Pa Ling 'in; Asya’nın doğusuna göç eden ve oraya yerleşen ilk modern insanların çok çeşitli anatomilere sahip olduklarını gösteren çok istisnai bir yer olduğunu söyleyen Shackelford sözlerini şöyle bitiriyor:

"Bazı araştırmacılar bu özellikleri; yeni bölgelere göç eden insanların halihazırda bu bölgelerde bulunan arkaik populasyonlarla melezlenmiş (çev. cinsel ilişki) olduğuna delil olarak sunuyorlar. Fakat, bu çeşitliliğe daha verimli bir açıdan bakmanın yolu bu çeşitliği devam eden süreçte birçok özelliği gösteren bugünün insanları olarak görmek gerekir" diyor.

* Neandertallar gerçek atalarımız değildir ancak atalarımızla çok yakın akrabadır.




Kaynak: "Two ancient human fossils from Laos reveal early human diversity" http://phys.org/news/2015-04-ancient-human-fossils-laos-reveal.html, Erişim Zamanı: 08.04.2015
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir