Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Nerede olduğumuzu bilmek ve yürüdüğümüz yol güzergahını hatırlamak günlük yaşamımız için önemli becerilerdir. Konumsal navigasyonun sinirsel mekanizmasını tanımlamak için, Ruhr-Universitaet-Bochum (RUB)' dan Prof. Dr. Nikolai Axmacher öncülüğündeki araştırmacılar elektroensefalografi (EEG) yardımıyla beyinde konuyla ilgili süreci analiz ettiler. Böylelikle, araştırma ekibi belirli konumların hatırlanması ve öğrenilmesi anındaki sinirsel belirtileri tanımladılar. Araştırma Current Biology 'de yayımlandı.

Konumsal Navigasyonda Dağınık ve Yerel Aktivite Biçimleri


Herhangi bir anda nerede olduğumuzu nasıl biliyoruz? Yürüdüğümüz güzergahı nasıl hatırlıyoruz? Konumsal navigasyon uzunca bir süredir psikoloji araştırmalarının ve beyin araştırmalarının konusuydu durumundaydı.

Nikolai Axmacher:

" Büyük ihtimalle yalnızca bir tane konumsal navigasyon mekanizmasından daha fazlası mevcut, daha doğrusu, beyin konumları hatırlamak için farklı kodlar kullanıyor" diyor.

Araştırmacılar konumsal navigasyon sırasında dağınık ve yerel hareket biçimlerini analiz ettiler.

Sanal Evlerde Güzergah Ezberleme


Çalışmaya 10 epilepsi hastası katıldı. EEG elektrotları cerrahi bir ameliyat ile direkt olarak hastaların beyinlerine yerleştirildi. EEG görüntülemesi sırasında, hastalardan sanal evlerdeki güzergahları ezberlemeleri ve daha sonra bu güzergahları hatırlamaları istendi. Araştırmacılar özel konumsal yerlerin öğrenilmesi ve hatırlanması sırasında nöronal belirtileri başarıyla tanımladılar.

Nikolai Axmacher:

" Dağınık ve yerel hareket biçimleri arasında bir ilişki olduğu görünüyor, şöyle ki; dağınık konumsal ifadelere katkı sağlayan beyin bölgeleri aynı zamanda yerel ölçekteki kesin bilgileri de tam anlamıyla içeriyor " diyor.

"Konumsal ifadelerin doğruluğu oldukça değişkendir. İlginç bir şekilde; daha güvenilir ifadeler, beynin hızlı bir frekans aralığındaki bütün aktiviteleri kısmen daha düşük olduğunda oluşuyor." Bu sonuçlar bize; eğer diğer ilgisiz aktiviteler baskılanabilirse konumsal navigasyonun daha başarılı olabileceğini gösteriyor.

 




Kaynak: Ruhr-Universitaet-Bochum
Makale Referansı: Hui Zhang, Juergen Fell, Bernhard P. Staresina, Bernd Weber, Christian E. Elger, Nikolai Axmacher. Gamma Power Reductions Accompany Stimulus-Specific Representations of Dynamic Events. Current Biology, 2015; DOI:10.1016/j.cub.2015.01.011




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir