Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Geçirimli Elektron Mikroskobu'nun (TEM) elektron hüzmesini, sabitlenmiş kare (stop-frame) görüntüleme aracı olarak kullanan bilim insanları, moleküller arası kimyasal reaksiyonları kayıt altına almayı başardılar. Araştırmacılar ayrıca, elektron demetinin enerji kaynağı olarak kullanılarak spesifik kimyasal reaksiyonları harekete geçirebileceğini de keşfettiler.

Santimetrenin yüz milyonda birinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonu gösteren bu çalışma, yeni malzemelerin çalışılması ve geliştirilmesi alanında büyük yeniliklere yol açabilir. Moleküllerin atomik seviyede birbirleri ile nasıl etkileştikleri ve başka bir ürün yerine belirli bir ürünün oluşumunu neyin yönlendirdiği gibi sorulara bu araştırma ile cevap bulunabilir. ACS Nano’da yayımlanan bu çalışma,  yeni kimyasal reaksiyonların keşfedilmesine de yardımcı olabilir.

2005 yılında dünyanın en ince test tüpü olan karbon nano-borucukları geliştirmesiyle Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Rus bilim insanı Andrei Khlobystov öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalışmada, sentetik ve teorik kimya, malzeme ve elektron mikroskopu uzmanları da yer aldı. Yapılan bu çalışma da, dünyanın en ince test tüpleri olan karbon nano-borucuklar üzerine inşa edildi. Yapılan bu çalışma sayesinde ilk defa bir kimyasal reaksiyonun reaktanlardan ürünlere kadar olan bütün süreci izlenip kayıt altına alınabildi.

Mikroskopla inceleme süreçlerinde, ölçüm sürecinden etkilenmeden gerçekten bozulmamış yapıları gözlemlemek amacıyla, örnek üzerinde ışık veya elektron demetinin etkisini azaltmak için çok çaba sarf edilir. Araştırmacılar ise, TEM'i bir görüntüleme aracı ve kimyasal reaksiyonları tetikleyen bir enerji kaynağı haline getirmek için "gözlemci etkisi’’ kullandılar.

Elektron demeti, atomik olarak ince olan karbon nano-borucuk duvarına nüfuz edip, reaksiyonların tek atom düzeyinde görüntülenmesini sağlıyor. Yani bu teknikle, elektron demetinin tam olarak ayarlanabilen enerjisi ve miktarı ile harekete geçirilen moleküllerin kimyasal dönüşümünün gerçekleşirken görüntülenmesi mümkün hale geliyor.

İlgili teknik yardımıyla elde edilen görüntülere aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz.





İlgili Makale: Thomas W. Chamberlain, Johannes Biskupek, Stephen T. Skowron, Alexander V. Markevich, Simon Kurasch, Oliver Reimer, Kate E. Walker, Graham A. Rance, Xinliang Feng, Klaus Müllen, Andrey Turchanin, Maria A. Lebedeva, Alexander G. Majouga, Valentin G. Nenajdenko, Ute Kaiser, Elena Besley, Andrei N. Khlobystov. Stop-Frame Filming and Discovery of Reactions at the Single-Molecule Level by Transmission Electron Microscopy. ACS Nano, 2017; DOI: 10.1021/acsnano.6b08228

Kaynak: Caught on camera – chemical reactions 'filmed' at the single-molecule level, University of Nottingham, Retrieved from http://www.nottingham.ac.uk/news/pressreleases/2017/march/caught-on-camera-chemical-reactions-filmed-at-the-single-molecule-level.aspx




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir