Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Birçok erkeğin; en çok korktuğu şeylerden birisi ani saç kaybı, saç dökülmesi veya kelleşmedir. Bu tespiti yapmak ise çok zor değil. Öyle ki, erkek internet kullanıcılarının en çok arattığı sağlık sorunlarına, erkeklerin gerçekleştirdiği sağlık turizmi pazarının ne kadar büyük bir kısmını kapladığına ve erkek dermatoloji ürünleri içinde en çok satan ve en pahalı ürünlerin başını çeken kelleşme karşıtı veya saç çıkartıcı ürünlere baktığımızda bunu kolaylıkla görebiliriz.

Tüm bu trend, kelleşme ve saç çıkarma özelinde elbette klinik araştırma sektöründe ve dolayısıyla da bilim dünyasında da aynı şekilde karşılık buluyor ve önemli bir çalışma alanı olarak geniş çapta incelenmeye devam ediyor. İnterdisipliner olarak devam eden bu araştırmalardan -literatüre göre en sonuncusunda demekte bir zarar görmüyorum- kellikle mücadelede çözümün yakın bir gelecekte noninvazif olarak yani vücut derisini penetre etmeden sadece bir şapka takmak kadar basit bir şekilde, üstelik düşük bütçeli bir teknoloji ile mümkün olabileceği gösterildi.

University of Wisconsin-Madison mühendisleri tarafından geliştirilen elektrikli ve ucuz teknoloji sayesinde saç rejenerasyonu sorunsalına pratik bir çözüm getirildi. ACS Nano'da yayımlanan çalışmada esas alınan cihaz tipi vücudun günlük hareketlerinden enerji gereksinimini sağlayan cihaz teknolojisiydi. Mevcut çalışmadaki saç çıkartıcı ve uzatıcı icat ise, saç derisini nazik ve düşük frekanslı elektrik uyartıları ile uyararak saç üretiminin durduğu ve azaldığı noktalarda tekrar aktivasyonu sağlayabiliyor.

Bu teknoloji ne var ki, saç foliküllerinin düz deride sıfırdan oluşmasını ve yayılmasını sağlayamıyor ancak var olan ve artık işlevini yitirmiş veya bir anlamda durduğu yerde duran fonksiyonsuz saç üretebilecek folikülleri canlandırıyor. Bu da kelleşme sürecindeki erkek ve hatta kadınlar için erken fazda müdahale ile gidişatın tersine çevrilebileceğini gösteriyor.

Cihaz, giyenin hareketinden güç aldığı için büyük piller şarj aletleri ve karmaşık sistemler gerektirmiyor. Hatta o kadar düşük profil ürünler ki, günlük bir beyzbol şapkasının içine takılarak giyildiğinde bir rahatsızlığa neden olmadığı kaydedildi.

UW–Madison Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Xudong Wang ve ekip arkadaşları tarafından tasarlanan teknoloji (sağda) beyzbol şapkasının içine tutturularak kolayca giyiliyor. UW-MADISON - Fotoğraf: SAM MILLION-WEAVER


Bu saç çıkartıcı teknoloji çok basit bir teorik ve son dönemde pratiğe dönen temele dayanıyor. Günlük hareket enerjisini küçük elektrik uyarılara çevirebilen nanojeneratörlerin pasif aktivasyonu ile deriye elektrik vererek durağan konuma geçmiş folikülleri uyararak saç büyümesini aktive ediyor.

Elektrik uyarılar vücuttaki birçok fonksiyonun canlandırılması, açılması veya gerçekleşmesi için kullanılabilir. Farklı şiddetlerde vücudun farklı kısımlarına uygulandığında sonuçları olumlu olan kontrollü elektrik uyartıları mevcut araştırmada da bir örneği geliştirilen düşük profilli giyilebilir elektronikler ile yeni jenerasyon tıbbi uygulamalarda kendisine etkili bir yer bulabilecek gibi görünüyor.

Elektrik uyartıları son derece hafif olduğundan derinin en üst tabakasının dha derinini penetre ederek uyarmıyor ve dolayısıyla da istenmeyen kötü yan etkilere sebep olmuyor. Bu da diğer kellik tedavilerinin ve terapilerinin yanında, bu teknolojinin ne kadar avantajlı olduğunu net bir biçimde gösteriyor. Ama yine saç ekimindeki gibi acılı ve ağrılı olmasa da bir şapka giymek mecburi olacak gibi görünüyor.

Dahası, aynı anda sürdürülen fare çalışmalarında kullanılan tüysüz farelerde, bu basit teknolojinin kellik ilaçlarındaki bileşikler kadar etkili biçimde saç büyümesini uyardığı tespit edildi.

Kendi aktifleşebilen sistem çok ucuz, kullanımı basit ve gerçekten de etkili.

Araştırmacıların patentini aldıkları teknolojinin yakın gelecekte insan çalışmalarında da denenmesi bekleniyor.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir