Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
HPV aşısı Gardasil'in nörolojik hasara neden olduğunu ileri süren makale, 1,5 yılın ardından 11 Mayıs 2018'de yayımlandığı dergi tarafından sonunda geri çekildi.

Fakat Scientific Reports editörlerinin araştırmayı geri çekmeden önce neden bu kadar uzun süre beklediği ise hala merak konusu, çünkü son yıllarda Japonya'da HPV aşısını yaptırma yüzdesi %70'ten neredeyse sıfıra düşmüştü. Öte yandan araştırma dergi tarafından geri çekilmiş olsa da, son derece tehlikeli olan ve son yıllarda giderek bir "trend" haline dönüşen aşı karşıtlığı sebebiyle başka bir dergide kendisine yer bulması muhtemel görünüyor.

Son derece tartışmalı olan ve çok sayıda olumsuz atıf alan makale, 11 Kasım 2016'da Scientific Reports'da yayımlanmıştı. Makale, HANS olarak isimlendirilen ve HPV aşısının nöro-immunopatetik sendromla ilişkilendirildiği şüpheye dair bilimsel bir temel arayışındaydı.

Ancak böylesi bir sendromun varlığına ilişkin iddialar alandaki bilim insanları tarafından geniş ölçüde kabul görmemişti. Ne var ki; 2013 yılının başında başlayan ve Japonya'daki medya kuruluşları tarafından; başta genç kadınlarda olmak üzere HPV aşılamalarından kaynaklanan yan etkiler sözde sendroma dair kanıt şeklinde sunulan haberler neticesinde, Japonya'da daha önce %70 oranında olan aşılama birkaç yıl içerisinde neredeyse sıfıra düştü. Aşı karşıtları sayesinde hızla yayılan sahte iddialar, Japonya sınırlarını aşmış ülkemizde de bazı gazetelerde ve bloglarda kendisine yer bulmuştu.

Söz konusu şikayetler arasında kronik yorgunluk sendromuna benzer semptomlar vardı: baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve ağrı.

Aşı karşıtlarının yürüttüğü kampanyalardan kaynaklı, Japonya hükümeti, kamuya HPV aşılamalarını tavsiye etmeyi durdurdu ve daha sonraki araştırmalar --bir hükümet araştırması da dahil olmak üzere-- aşılar ve rapor edilen hastalıklar arasında hiçbir nedensellik bağı bulamamış olsa da herhangi bir geri adım atılmadı.

Tokyo Medical University'den Toshihiro Nakajima ve beraberindeki ekip, gerçeklerden ziyade hikâyeye dayanan aşı karşıtı bu bulanık karışıma, bir fare modeli kullanarak yürüttüğü biyolojik bir temel araştırmasıyla dahil oldu.

Yürütülen çalışmada, farelere, aşırı dozda --insanların aldığının neredeyse 1000 katı kadar-- Gardasil enjekte edildi ve bununla birlikte kan-beyin bariyerini bozarak Gardasil'in hayvanların sinir sistemine daha etkin bir şekilde yerleşmesine olanak tanıyan Pertussis toxin (Ptx) isimli bir ilaç da enjekte edildi.

"Kafa yapan bu kokteyl" ile yönetilen farelerin sergilediği bir kuyruk refleksi eksikliği; araştırmacılar tarafından "şaşırtıcı" şeklinde tanımlandı ve lokomotif hareket bozuklukları ve hatta beyin hasarı olarak ilişkilendirildi. Sonuçlar, makale yazarları tarafından; "Bu sonuçlar bize HANS'ın murin patolojik modeline yeni bir bakış açısı kazandıracak ve HANS'dan muzdarip hastaların tedavisinde bir yol bulmamıza yardımcı olacaktır." şeklinde ifade edildi.

Ancak çalışma yayımlandıktan sonra, diğer araştırmacılar deneyin HPV aşılarının dozaj gerçekliğinden çok uzak olduğunu gördüler -- ki bir toksin eklenerek daha da çarpıtıldığından bahsetmediler bile-- ve makalede yer verilen "sonuçları" rezalet olarak nitelediler. Örneğin, Detroit'teki Barbara Ann Karmanıs Kanser Enstitüsü'nden onkolog David Gorski kişisel blogunda; makalenin, "son derece kıymetli hayvanların israf edildiği işe yaramaz bir çalışma" olduğunu yazdı.

Bu eleştirel geribildirimler --ki bunlardan bazıları ilk olarak kusurlu çalışmayı yayımlamış olan Scientific Reports'a yöneltilmişti-- sonunda dikkate alındı ve harekete geçildi. Scientific Reports 11 Mayıs 2018'de tartışmalı bu makaleyi geri çekti ve aşağıdaki bilgilendirmeyi yayımladı:

"Deneysel yaklaşımların makalenin amaçlarını desteklememesinden kaynaklı, Yayımcı bu makaleyi geri çekmiştir. Çalışma, merkezi sinir sisteminde insan papilloma virüsü (HPV) aşısının (Gardasil) maksimum etkisini açıklamak için tasarlanmıştır. Ancak pertussis toksininin yüksek düzeylerde HPV aşısı ile birlikte uygulanması, HPV aşısının tek başına nörolojik hasarını belirlemek için uygun bir yaklaşım değildir."

Bilgilendirmenin devamında, makale yazarlarının bu geri çekme kararını onaylamadıklarına da yer verilirken, bilim insanları bir başka aşı karşıtı sahtebilim zırvasının daha parçalandığını yazarak kutlamada bulundu.

En azından bir sahtebilim zırvası daha tarihin çöplüğüne gönderildi, fakat muhtemelen sinsi kanserden korunabilecek pek çok genç kadın için de geç kalındı. 
Kaynak ve İleri Okuma
  • Controversial Paper Claiming HPV Vaccine Causes Brain Damage Finally Retracted.
  • Why Japan’s HPV vaccine rates dropped from 70% to near zero.";
  • HPV vaccine caused neurological damage? Journal retracts article.
  • Critics assail paper claiming harm from cancer vaccine.
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir