Georgia Eyalet Üniversitesi fizik profesörlerinden Rod Nave'in 1999 yılından bu yana geliştirmekte olduğu HiperFizik sitesini Türkçeleştiriyoruz!

Şimdiye dek Almanca, İtalyanca, Çince ve İspanyolca sürümlerine ruhsat verilmiş olan ve dünya çapında yoğun şekilde kullanılan HiperFizik'in Türkçe sürümü için Rod Nave'in onayı doğrultusunda çalışmalara başladık. 20 yılda şu anki hâlini almış olan site çok geniş kapsamlı olduğu için çevirinin tamamlanması da uzun süre alabilir. O nedenle biz bugünden itibaren siteyi yayımlamaya ve yeni Türkçe sayfaları hazırladıkça siteye eklemeye karar verdik.

Geliştirilme Gerekçesi


HiperFizik'in geliştirilme gerekçesini, siteye yaklaşık 20 yıldır emek veren Rod Nave şöyle anlatıyor: "HiperFizik, fizikteki kavramlar arasında kolayca gezinmeyi sağlamak için kavram haritaları ve diğer bağlantılandırma stratejilerinden yararlanan bir keşif ortamıdır. Çoğu bölümde, HyperCard kullanılarak başlanan orijinal hazırlanışına sadık kalınarak, küçük parçalara ya da “kartlar”a ayrılmış durumdadır. Ortamın bütünü, sinirsel bir ağı andıracak biçimde, binlerce bağlantı ile birbirlerine bağlanmış durumdadır.

Her bir kartın altındaki çubukta, fizik dallarına ait başlıca kavram haritalarının bağlantıları ve ayrıca keşif yolunuzun izinde kalmanızı sağlayacak bir “geri dön” seçeneği bulunur. Yan çubukta, aktif bağlantılardan oluşan geniş kapsamlı Dizin’in bağlantısı vardır. Bu yan çubukta ayrıca kavram haritaları ile ilgili bağlantılar yer alır. Böylesi kavram haritalarının olma gerekçesi, kavramsal olarak bağlantılı içeriğin görsel olarak incelenebilirliğinin sağlanmasıdır ve “Şimdi nereye baksam?” sorusuna yanıt vermesi umulmaktadır. İster okumakta olduğunuz kartın içeriğinin altında yatan kavramlarla ilgili daha fazla açıklama gerekesiniminiz olsun, ister uygulamaları görmeniz gereksin, kavram haritası gereksinim duyduğunuz bilgiyi bulmanıza yardım edebilir.

Bu keşif ortamının amacı kısmen de JavaScript ile hazırlanmış aktif formüller ve standart formüller kullanarak, sayısal keşif fırsatı da sunmaktır. Fizikte aktif bir keşif, sizi tipik olarak sayısallaştırılması gereken bir şeye götürür ve buradaki çok sayıda hesaplamanın “Peki ya ..” tipi sorulara yanıt fırsatı vermesi umulur. HiperFizik için yeni içerikler geliştirildikçe yüklenecektir. Amaç, tüm HiperFizik projesini web ortamında durağan konumlarda tutarak, güvenle bağlantı verilebilir kılmaktır."

BilimFili olarak biz de HiperFizik'in Türkçe sürümünü, https://bilimfili.com/hiperfizik/ adresinden her zaman erişilebilir kılmayı umuyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerine fizik derslerinde yardımının dokunmasını istediğimiz kadar, her yaştan amatör bilimseverin de yararlanmasını diliyoruz. 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir