Post Author Avatar
Ozan Zaloğlu
S. Demirel Üniversitesi - Çevirmen
Sıklıkla, yatak odamıza elektronik cihazları getirmemizin ne kadar kötü bir fikir olduğu, çünkü uyku döngülerimiz üzerinde etkiye sahip oldukları ve hatta güneş battıktan sonra elektrikli ışıklandırmanın sağlığımız için tehlikeli olduğu söylenir.

Fakat işin tuhafı, bizleri gece ayakta tutan yapay ışıklar, parlayan ekranlar ve vızıltılı cihazlar çağdaş yaşamlarımıza hakim diye, teknolojisi olmayan eski atalarımızdan daha az uyumuyoruz.

Üç geleneksel avcı toplayıcı kabilesindeki uyku kalıplarına bakan yeni bir çalışma, eski insanların tıpkı bizim gibi, her gece ortalama 6.5 saatin biraz altında uyuyarak uyku mahrumu olduklarını öne sürüyor.

ABD Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nde bir uyku bilimci olan Jerome Siegel şöyle söylüyor: "Bu topluluklardaki kısa uyku, uykunun 'çağdaş dünyada' büyük oranda azaldığı inancına meydan okuyor. Bu bulgular, uyku hapları almamız gerektiği, çünkü elektrik, TV, İnternet vb. şeylerin yaygın kullanımı yüzünden uykunun 'doğal seviyesi'nin azaldığı fikri için çıkarımlara sahip."

Araştırmacılar, sanayi öncesi toplumların, çağdaş teknoloji ortaya çıkmadan önce ne kadar uyuduklarını ölçmek için, atalarına benzer şekilde yaşayan üç geleneksel kabilenin uyku alışkanlıklarına baktılar: Tanzanya'daki Hadza, Namibya'daki San ve Bolivya'daki Tsiman.

Araştırmacıların 94 bireyi gece gündüz (toplamda 1.165 güne eşdeğer uyku verisi toplayarak) gözlemledikten sonra buldukları şey, elektriğe ve teknolojiye erişimi olmadan yaşayan insanların, üç grup arasında göze çarpan bir benzerlik derecesiyle etkin bir şekilde bizimkiyle aynı miktarda uyuduklarıydı.

Üç kabilenin her gece ortalama 5.7 ile 7.1 saat gerçek uyku ortalaması vardı, bununla beraber bütün dinlenme süresi 6.9 saat ile 8.5 saat arasında ortalamaya sahipti. Hiç elektrik ışıklandırmasına sahip olmamalarına rağmen, kabileler güneş battığı zaman uyumaya gitmiyorlar fakat genelde küçük ateşlerin oluşturdukları ışıkla 3 saatten biraz daha fazla bir süre ayakta kalıyorlar. Kış boyunca bir saat fazladan uyuyorlar ve Güneş doğmadan önce ayağa kalkıyorlar.

Araştırmacılara göre, eski toplulukların uyku alışkanlıklarının, doğal ışığın mevcut olmasından daha çok sıcaklıkla ortak noktaları olmuş olabilirdi, çünkü kabileler sıcaklık düştüğü zaman uyumaya gitmeye eğilimliydi ve gecenin en soğuk bölümü boyunca uyuyorlardı.

"Değişik genetik, tarih ve ortamlara rağmen, üç grubun hepsinin benzer bir uyku düzeni gösterdiğini bulduk, bu da onların insanların çekirdek uyku kalıplarını, muhtemelen modern çağ öncesi Homo sapiens'in özelliklerini ifade ettiğini öne sürüyor," diyor Siegel.

Bulgular Current Biology dergisinde yayınlandı.

Sanayi öncesi toplumlardaki insanların (hem önceki hem şimdiki) uyku alışkanlıkları hakkında daha fazla şey söylemenin dışında, araştırma ayrıca günümüz toplumlarındaki çağdaş uyku bozukluklarıyla uğraşan insanlara yardımcı olabilir - özellikle çalışmada nispeten az miktardaki kabile üyesinin uykusuzluk yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda.

Siegel şöyle söylüyor: "Bu grupların deneyimlediği doğal ortamın özelliklerini taklit etmek, günümüzdeki uyku düzensizliklerini tedavi etmede etkili olabilir. Özellikle ABD nüfusunun yüzde 20'sinden fazlasını etkileyen bir bozukluk olan uykusuzluğu."

 



Kaynak : http://www.sciencealert.com/people-in-ancient-times-got-as-little-sleep-as-we-do-study-finds

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir